Home » Blog » Tulang Retak : Cara Cepat Pulih Dengan 5 Bahan Semulajadi

Tulang Retak : Cara Cepat Pulih Dengan 5 Bahan Semulajadi

Saya pernah alami tulang retak. Benda pertama yang anda fikir mestilah nak cepat sembuh. Sebab takut cacat atau nak kerja.

Sebelum saya kongsikan tips, saya yakin anda nak cara atasi tulang retak dengan secepat mungkin.

Jadi, anda wajib tengok video ini:

Atasi Tulang Retak

Masalah tulang retak terjadi apabila tulang tidak dapat menampung beban atau menahan daya yang kuat. Ia mungkin terjadi disebabkan beberapa faktor seperti:-

  • Jatuh dari tempat tinggi;
  • Kemalangan jalan raya;
  • Penderaan kanak-kanak;
  • Aktiviti berulang seperti berlari atau kawat.

5 Bahan Semulajadi Atasi Keretakan Tulang

1. Daun Komfrey

Daun komfrey atau nama saintifiknya (Symphytum officinale L.) terkenal sebagai remedy natural untuk menyembuhkan keretakan tulang.

Cara membuat ramuan dari daun komfrey ialah dengan menumbuk halus daun ini. Selepas itu, sapukan rata dibahagian tulang retak itu dan balut dengan kain / nylon.

2. Ubi Gadong

Ubi gadong sangat popular dikalangan petani di Kedah. Ianya berperanan untuk mengawal perosak tanaman terutama sekali ulat pengorek batang di sawah padi. Ubi gadong adalah sejenis ubi yang mempunyai racun. Kalau tak reti cara penyediaan untuk makan ubi gadong, anda akan terasa pening2 dan mual2. Ha, boleh lah pergi hospital lepas tu.

Namun entri ini untuk share kebaikan ubi gadung dalam menyembuhkan keretakan tulang. Caranya adalah dengan membersihkan 1 biji ubi gadong, kupas dan parut. Selepas itu, ramas dengan air garam secukupnya. Sapukan dibahagian tulang yang retak dan balut dengan kain / nylon 2 kali sehari.

3. Halia

Halia juga dapat membantu memulihkan kecederaan tulang retak. Ambil 3 ulas halia bersaiz ibu jari. Ramas bersama 2 batang serai dan 2 sudu makan minyak zaitun. Sapukan ramuan tersebut dibahagian tulang retak dab balut dengan kain / nylon 2 kali sehari.

 4. Daun Kangkung

Ha, teringat kangkung goreng belacan ke tu? Selain dijadikan sebagai hidangan, daun kangkung juga dapat membantu menyembuhkan tulang yang retak.

Caranya adalah dengan membersihkan sengenggam daun kangkung, ramas bersama air garam secukupnya. Selepas itu, sapu lah di bahagian tulang yang retak dan balut bersama kain / nylon sekerap 2 kali sehari.

5. Pokok Tetulang

Tumbuk daun pokok tetulang bersama arang kayu sehingga sebati. Pastikan arang kayu ditumbuk sehingga menjadi serbuk dulu baru tumbuk daun pokok tetulang. Lepas itu, lekapkan ramuan tersebut dibahagian tulang yang retak dan balut bersama kain / nylon. Biarkan selama seminggu dan lihat lah hasilnya. InsyaAllah membantu.

p/s : Cara2 yang saya kongsikan ini adalah untuk yang mengalami keretakan tulang di bahagian tangan dan kaki sahaja ye. Kalau retak dibahagian tulang belakang, tengkorak kepala atau bahagian2 major, sila konsult dengan pakar perubatan untuk rawatan intensif.

4 Produk Untuk Tulang Retak

cara rawat tulang patah

4 produk ini sangat berkesan kerana ia menyokong kesihatan tulang dengan cepat.

  • Vivix : Berfungi untuk memperbaiki sel tulang dan otot yang cedera. Dengan antioksidan yang tinggi, kesan pengambilan Vivix dalah sangat cepat.
  • ESP : Sumber protin untuk pembentukan tulang baru yang cepat dan kuat. Tanpa protin, tulang menjadi tidak kuat.
  • Ostematrix : Pil kalsium semulajadi untuk membekalkan kalsiu pada tulang. Tulang yang baru yang mampat dan kuat memerlukan kalsium dalam kuantiti yang banyak.
  • Omega Guard : Membantu mengurangkan bengkak pada otot di sekitar tulang. Radang pada otot akan menyebabkan anda sakit.

cara rawat tulang retak

 

Pertanyaan

Sila whatsapp ‘TULANG RETAK‘ ke 0193949873 atau klik Whatsapp .

Belian Online

Untuk belian menggunakan kad kredit atau debit sila klik butang dibawah:

rawatan tulang retakKlik ‘BUY NOW’ dan ikut arahan yang diberi.

 

 

 

Carian berkaitan: cara atasi tulang retak, sembuhkan tulang retak, atasi tulang retak dengan bahan semulajadi, tulang kaki retak, tulang tangan retak, rawatan tulang patah, rawatan tulang retak, produk untuk tulang patah, produk untuk tulang retak, cara cepat pulihkan tulang retak, cara cepat sembuhkan tulang retak, produk berkesan untuk tulang retak, cara rawat tulang retak, set shaklee tulang retak, vitamin ntuk tulang retak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *