Home » Blog » Resepi Kek Coklat Lava

Resepi Kek Coklat Lava

cara buat kek coklat lava

Di sini saya nak kongsikan resepi Kek Coklat Lava. Ramai yang kecur air liur lepas saya post di Fesbuk semalam. So, benda yang baik kita share- share kan yer.

Cara- cara buat Kek Coklat Lava:

cara buat kek coklat lava

Bahan-bahan Kek Coklat Lava:

120g butter/marjerin
100g coklat masakan ( guna dark coklat)
150g gula kastor
4 biji telur
60g gandum – ayak
3 sb serbuk koko –
1sk vanila essence
ramekin @ paper cup

Langkah- langkat buat Kek Coklat Lava

1. Cairkan butter (120gm) bersama coklat masakan 100mg)
2. Pukul 4biji telur bersama 150gm gula kastor
3. Tambah esen vanila
4. Kemudian masukkan gandum (60gm) & koko (3sudu besar)
5. Masuk pula cairan coklat & butter tadi
6. Adunan boleh di masukkan dalam ramekin

Kemudian…

Pastikan oven di panaskan dulu..dengan suhu 200oc bakar dalam masa 5-10 min..

Time ni penting..mengikut oven masing-masing ye..time ni kita kena try..lebih elok try satu-satu dulu sebab kita tak pasti tempoh berapa lama yang paling cun untuk lava tu menjadi.

Kalau lava tak jadi..failed lah maknanya tu..kena pandai main ngan suhu oven & masa membakar.

Selamat Mencuba !

Carian Berkaitan:

  • Cara buat kek coklat lava
  • Teknik buat kek coklat lava
  • Resepi kek coklat lava
  • Cara- cara buat kek coklat lava

2 thoughts on “Resepi Kek Coklat Lava”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *