Home » Blog » Penjagaan Jerawat Yang Betul Ketika Hamil

Penjagaan Jerawat Yang Betul Ketika Hamil

hilangkan jeragat ketika mengandung

Oleh Norfaziela

Jerawat & Pencuci Muka

Semasa mengandungkan anak pertama dan kedua, saya selalu mengalami masalah kulit. Gatal, kulit kering, ‘stretch mark‘ dan jerawat memang mengacau hidup saya.  

hilangkan jeragat ketika mengandung

 

Jadi, saya nak story- story bab masalah jerawat yang dulunya sangat menyakitkan hati.

Dulu saya lebih fokus pada pencuci muka. Saya pasti ramai yang sedang membaca artikal ini pun begitu. Kecuali anda yang dah terjun ke dalam dunia pengambilan vitamin.

Jadi, dulu selalu lah tukar pencuci muka. Semua brand saya guna. Sampai yang oversea pun saya import. Kebetulan mak saya selalu ke oversea seperti German dan Italy. Mereka ada label khas untuk yang mengandungi babi, jadi memang senang pilih mana yang halal dan mana yang tak.  

Tak dinafikan memang kebanyakan pencuci muka ini berkualiti. Rasa segar wajahni lepas guna. Kulit jadi bersih selalu.  Cara Mencuci Muka Dengan Betul [Klik disini]

Tetapi ini bukanlan solusi sebenar yang saya cari kerana jerawat tetap tak hilang walaupun saya kerap mencuci muka.  Maka, timbul tanda tanya, betulke pencuci muka boleh tolong saya atasi jerawat ketika hamil ?

Punca Jerawat Ketika Mengandung  

Hormon, hormon dan hormon !

Inilah puncanya kenapa pencuci muka tak membantu sangat menghilangkan jerawat ketika mengandung.

Jerawat ialah kesan sampingan yang normal ketika mengandung. Pertambahan jerawat disebabkan oleh peningkatan hormon oleh tubuh.

Oleh itu, sebum menjadi sangat aktif dan minyak menjadi lebih banyak.Serpihan sel yang mati akan mengakibatkan liang pori tersumbat. Bakteria akan membiak dan jerawat kemerah-merahan mula tumbuh.  

Tips Menghilangkan Jerawat Ketika Hamil

1. Jangan picit atau pecahkan jerawat. Ini akan menyebarkan jangkitan ke sekitar kawasan muka lain seperti pipi, dahi dan dagu.  

2. Gunakan vitamin atau minyak semulajadi yang berasakan Zinc, Vitamin C, minyak kelapa atau supplement.  

3. Jangan basuh wajah dengan sabun yang kuat. Menyental kulit akan memburukkan lagi keadaan. Kulit akan jadi terlalu kering dan lebih sensitif.  

4. Elakkan menggunakan make-up kerana ia akan lebih menghalang liang pori dan menggalakkan lagi pertumbuhan jerawat. Ataupun pastikan anda cuci make up setiap petang atau malam sebelum tidur.  

5.Semasa membasuh muka, jangan garu kerana ia akan  akan lebih merosakkan wajah.  

6. Elakkan stress. Stress akan memberi lebih kesan buruk pada hormon dan peredaran darah. Tenangkan fikiran atau ambil vitamin B Complex untuk anti stress.  Klik untuk info penuh tentang B Complex [ Klik]

Cara- Cara Atasi Jerawat Ketika Hamil  

cara hilangkan jerawat ketika hamil

Pertamanya, anda perlukan produk untuk atasi kesan hormon yang tidak seimbang. Khasnya impak terhadap sebum yang menjadi terlalu aktif.

Oleh itu, mengawal keaktifan sebum akan mengawal majoriti punca jerawat ketika hamil.   Di sini, wajib saya cadangkan Garlic Complex. Garlic Complex berfungsi untuk mengawal sebum yang penuh minyak dari dipenuhi bakteria. Selain itu, Garlic Complex juga dapat mengatasi inflamasi pada kulit yang bermasalah.  

Garlic atau bawang putih sebenarnya adalah anti bakteria semula jadi yang sangat- sangat berkesan untuk mengawal jerawat ketika hamil.

 

Kedua, pada anda yang menghadapi masalah yang teruk seperti jerawat batu dan luka jerawat, sila ambil Zinc Complex.  

Fungsi Zinc Complex ialah meningkatkan kadar pemulihan luka jerawat. Zinc Complex juga akan menguatkan daya imun kulit terhadap serangan bakteria.  

Ketiga, disamping menstabilkan hormon, vitamin C diperlukan untuk mengecutkan jerawat dengan lebih cepat. Disamping itu, vitamin C akan memudarkan kesan merah akibat jerawat dan mencerahkan kulit wajah. Jerawat akan semakin pudar dan hilang.

Oleh itu, kita mesti lebih bijak untuk menghadapai masalah jerawat. Tak susah pun sebenarnya. Cuma perlukan produk dan tunjuk ajar yang betul.

Klik untuk artikal seterusnya : Hilangkan Jerawat Wanita Muda

Sekian

Salam Kecantikan

Norfaziela Mohd Noor

2 thoughts on “Penjagaan Jerawat Yang Betul Ketika Hamil”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *