Home » Blog » Halangan Berniaga Dari Rumah Bagi Seorang Ibu

Halangan Berniaga Dari Rumah Bagi Seorang Ibu

bisnes di rumah

Berniaga di rumah bagi orang Malaysia pada saya sekarang bukan hal pelik sangat dah.

Kalau dulu memang sangat pelik. Tapi sekarang dah biasa. Maksud saya bukan jual gorang pisang ye.

Walaupun tak lah sampai jadi jenis pekerjaan yang ramai sangat di Malaysia, tapi ini suatu benda yang boleh puan explore.

bisnes di rumah

Jadi, untuk jadi seorang yang berniaga dari rumah atau Work At Home Mother (WAHM), sambil jaga anak dan kemas rumah pulak, berikut ialah antara cabaran yang akan puan tempuh :

1) Seimbang Masa Antara Bisnes Dan Keluarga

Ramai ibu yang rasa bersalah bila nak berniaga dari rumah semasa anak-anak bersama.

Yelah kan, anak-anak memang nak perhatian setiap masa. Kita pulak sibuk berniaga.

Anak-anak pula manalah boleh tengok mak buat kerja tanpa mereka.

Jadi, senang je nak selesai masalah ni. Puan kena susun jadual masa bila nak bisnes dan masa bila nak bermanja dengan anak- anak.

Paling baik, masa buat kerja, libatkan anak-anak sekali. Mungkin boleh bagi mereka kertas untuk diconteng.

2) Fokus Dan Pengurusan Masa

Masa kerja rumah, bisnes dan melayan anak-anak mestilah di susun dengan baik. Puan wajib buat jadual rutin harian.

Susun kerja ikut mana yang lebih penting. Kata pepatah inggeris ” Be a tough boss and greatest employee”. Bila masa di susun dengan baik, fokus puan pun akan jadi lebih baik.

Baca: 5 Tips Bisnes di Rumah Supaya Anda Tak Kelaut

3) Banyak Tanggungjawab

Dari memasak sampai buat air kat hubby sebelum tidur memang memenatkan. Tambah pula dengan nak buat bisnes.

Tapi jangan lupa nikmat berniaga dari rumah yang paling best, mestilah boleh tengok anak setiap masa.

Memang sangat indah rasanya hidup ni.

Bila banyak tanggungjawab untuk kerja rumah, apa kata bahagi- bahagikan dengan suami.

Mungkin suami boleh basuh pinggan. Sekali-sekala makan di luar. Apa guna duit kalau kita tak dapat enjoy rasa makanan lazat-lazat kat luar.

Jadi, bagi hadiah pada diri sendiri lepas penat berbisnes. Tapi janganlah hari-hari. Kang pokai pulak !

4) Memilih Bisnes Yang Untung Tanpa Modal Tinggi

Pesan saya, JANGAN pilih bisnes yang modal tinggi. Contohnya kena beli mesin atau perkakas yang mahal.

Di peringkat awal bisnes, pilih bisnes yang modal bawah RM 500.00. Saya syokan buat bisnes ejen atau dropship.

Pilih produk yang tinggi repeat order dan jadi keperluan wanita.

Dan, pilih bisnes yang ada mentor untuk ajar tentang selok belok bisnes tu. Mentor yang dah berjaya akan boleh ajar puan untuk lebih cepat berjaya. Pendik kata KAYA !

5) Masa Untuk Diri Sendiri

Kan dah berpenat lelah seharian, kadang-kadang kita lupa luangkan masa untuk diri sendiri. Senang saja, cuba had kan masa berniaga. Jangan sampai larut malam. Kalau dah lewat, kita reply saja esok.

Luangkan masa untuk makan kek atau minum kopi. Sekali-sekala saya cadangkan pergi mengurut atau berbekam. Elok sangat untuk balik kan semula kesegaran badan.

.

.

.

Akhir kata…

Untuk cara-cara bisnes di rumah yang berjaya, jangan lupa follow saya di Page saya –> Working At Home Mother

 

-Wallahualam-

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *