Home » Blog » Resipi Coklat Brownies

Resipi Coklat Brownies

coklat brownies sedap

Di atas permintaan ramai, saya akan berkongsi resepi Coklat Brownies yang mana rasanya lebih sedap daripada Secret Recipies.

Selepas lunch tengah hari tadi, saya terasa nak makan manis-manis.

Memang dah menjadi kebiasaan saya makan dessert selepas makan berat.

Sebab tu, kalau restoren itu, ada menyediakan dessert sekali. Saya akan bagi markah penuh.

Di sini saya kongsikan resepi coklat Brownies untuk anda semua.

Resepi ini saya dapat daripada pakcik saya. Pakcik saya bekerja sebagai pastry Chef di Hilton , Kuala Lumpur.

Cara-cara dan bahan-bahan nya, sangat mudah dan ringkas sahaja. semua ibu-ibu boleh buat. sekiranya anda ada sebarang pertanyaan, mohon ajukan di ruangan komen di bawah.

Dengan adanya resepi ini, dah tak perlu kita ibu-ibu ,mengeluarkan belanja yang tinggi untuk order brownies dari kedai.

Bahan-bahan:

Butter 240gm
Sugar 400gm
Telur 4biji
Flour key 80gm (saya pakai tepung superfine)
Bread flour 80gm( saya pakai tepung superfine)
Baking powder 6gm
Cocoa powder 60gm
Walnut 100gm (saya ganti dengan coklat chips)

Cara-caranya:

Pukul butter dan gula sampai agak-agak kembang.
Masukkan telur sebiji-sebiji.
Ayakkan tepung-tepung,baking powder, serbuk koko.
Masukkan bahan yang telah di ayak sedikit-sedikit.
Masukkan walnut yang telah di chop kasar, saya gantikan dengan coklat chips.
Kacau sebati pakai konsep kaup balik.

Sebelum itu, panaskan oven pada suhu 175° api atas bawah.
Bakar selama 30-45 minit kalau nipis, kalau tebal selama 50-60 minit, sehingga masak.
Terpulang pada bekas yang anda guna.

Brownies biasanya sederhana nipis, tak nipis macam biskut, tak tebal macam kek.
Jadi puan-paun kena pilih bekas yang sesuai, yang padan dengan adunan tadi.

Kalau puan-puan pernah makan coklat brownies di Secret Resipies, yang ni lagi sedap. Saya bagi 12/10 markah.

Ini markah saya sebagai penggemar Cokkat Brownies. Sangat sedap. Rangup bahagian atas, lembut bahagian dalam. Cair dalam mulut. Tak perlu kunyah-kunyah 🙂

image

image

image

 

Resepi-resepi lain:

Cara Buat Apam Susu

5 thoughts on “Resipi Coklat Brownies”

  1. Pingback: Resepi Kek Sarang Semut Sedap - norfaziela.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *