Home » Blog » Cara Pilih Kain Untuk Buat Shawl, Top Dan Jubah

Cara Pilih Kain Untuk Buat Shawl, Top Dan Jubah

jenis kain yang selesa dan cantik
cara pilih fabrik untuk top

credit: houtejijab

 

Semakin ramai yang ‘terjun’ dalam bidang bisnes pakaian. Ada bermacam- macam jenis tudung, top, skirt dan jubah di pasaran. Sampai jenuh nak memilih.

Jadi, saya kongsikan 5 jenis kain atau fabrik yang selesa di pakai.

5 Jenis Fabrik Yang Sesuai Untuk Di Buat Pakaian

1. Cotton

cara pilih kain untuk tudung

Fabrik jenis Cotton berasal daripada serat kapas. Kapas membolehkan kulit kita bernafas dengan baik. Fabrik Cotton ini juga sesuai dipakai pada iklim cuaca panas dan lembap di Malaysia. Ianya juga senang dicuci dan mudah menyerap keringat.

2. Crepe

Crepe adalah material kain yang nipis dan lembut. Permukaan kain yang bergerutu. Sangat mudah untuk dijaga serta tidak berkedut. Jadi , satu bonus bagi yang tidak suka untuk iron baju dan jimat masa untuk mengurusnya. Dihasilkan melalui teknik alternate S dan Z twist dimana benangnya dipintal dengan kesan berkerut. Fabrik ini juga bersifat jatuh, senang dibentuk dan tidak panas.

3.  Chiffon

tips pilih kain untuk shawl

Fabrik chiffon diperbuat daripada sutera, kapas dan sintetik fiber. Sebab itu, chiffon terdapat banyak kategori. Tekstur chiffon yang lembut, beralun dan ringan. Sifatnya yang transparent selalunya dilapisi dengan kain pelapik iaitu lining.

4. Satin

Satin adalah fabrik yang licin, mudah untuk dijahit. Kebanyakkan fabrik satin dibuat pakaian untuk ‘wedding dress’. Material ini senang untuk dijaga dan tahan lama. Yang mencantikkan lagi adalah permukaan fabrik satin adalah permukaan yang mengkilap.

5. Lycra

Lycra adalah fabrik yang dikenali sebagai spandex. Ianya bersifat elastik (boleh menegang). Kebanyakkan fabrik jenis lycra boleh meregang sehingga 500%.

Akhir kata, selamat syoping kain 🙂

BACA : CARA TERAKHIR HILANGKAN JERAGAT – DIJAMIN LEBIH BAIK DARI RAWATAN LASER !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *