Home » Blog » 4 Cara Mengawal Paras Gula Agar Tak Kena Penyakit Kencing Manis

4 Cara Mengawal Paras Gula Agar Tak Kena Penyakit Kencing Manis

Anda nak mengawal paras gula dalam darah dengan lebih baik ?

Di Malaysia, penyakit kencing manis bukan asing lagi, peratusan rakyat menghidap kencing manis semakin tinggi rekodnya.

Penghidap bukan saja warga tua malah yang muda pun sudah ada penyakit ini.

Bahaya kencing jangan dipandang ringan. Apabila kronik bukan saja potong kaki, malah risiko untuk pesakit kencing mendapat kerosakan buah pinggang adalah sangat tinggi!

Kalau anda yang bertuah belum dapat penyakit ini, langkah penjagaan sangat penting supaya anda tak terjebak dengan penyakit bahaya ini. Ikuti entri dibawah untuk tips mengawal paras gula dalam darah supaya anda bebas penyakit kencing manis.

4 Cara Kawal Paras Gula

1. Kawal Cara Pemakanan

Sudah tiba masanya untuk anda mengawal cara pemakanan anda kea rah yang lebih sihat. Amalkan diet yang sihat kerana ianya sangat membantu anda mengawal paras gula dalam darah.

Jika sebelum ini anda sangat gemar minuman manis, kola, soda, air berkarbonat dll, sekarang bertukarlah kepada alternative yang lebih sihat. Lebihkan minum air kosong, minum jus segar tanpa gula.

Ya, nasi memang makanan ruji rakyat Malaysia. Tapi anda dinasihatkan untuk kurangkan pengambilan nasi kerana kandungan kanji dinasi sangat tinggi malah merupakan antara faktor menyumbang kepada kenaikan paras gula. Boleh makan nasi, tapi jangan lah setiap kali makan nak makan nasi.

Selain itu, amalkan makan snek sihat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran yang mana sangat membantu mengawal kadar gula. Antara buah-buahan yang disarankan adalah seperti ceri, avocado, mengkudu, lemon dll.

2. Elak Menggunakan Gula Tebu

Jika rutin anda menggunakan mguna tebu sebagai pemanis minuman, sekarang tukar pula kepada alternatif yang lebih sihat. Gula tebu sangat-sangat menyumbang kepada peningkatan paras gula dalam darah.

Sekarang banyak pemanis artificial seperti stevia, equal dll yang boleh digunakan untuk ganti gula tebu dalam minuman anda. Ia memberikan rasa manis tanpa kalori pada minuman anda.

Selain itu, anda boleh gantikan gula tebu dengan madu sebagai pemanis minuman. Madu bukan saja enak malah tidak memberikan kesan sampingan yang tinggi pada paras gula anda.

3. Bersenam

Bersenam kerap di mention dalam entri-entri sebelum ini. Please, please jangan malas-malas bersenam sebab senaman sangat bagus untuk berikan kecergasan pada tubuh badan kita.

Dengan bersenam, ianya membentu melancarkan perjalanan darah dalam badan dan mengeluarkan toksin yang terhasil kerana pengambilan gula yang berlebihan.

Anda dinasihatkan untuk berjogging sekurang-kurangnya 3 kali sehari untuk membakar lemak yang terhasil daripada pengambilan gula dan lemak dalam makanan.

4. Kawal Tahap Stress

Stress itu memang normal. Semua orang tak terlepas daripada menghadapi stress dalam aktiviti mereka. Namun, stress yang berlebihan tak baik untuk kesihatan anda.

Stress yang melampau dapat mempengaruhi kadar gula dalam darah kerana stress menyebabkan peningkatan adrenalin. Kadar adrenalin yang tinggi secara tidak langsung mempengaruhi peningkatan kadar gula dalam darah.

Jadi, anda kenalah bijak menangani stress. Lakukan perkara yang mengembirakan anda, aktiviti riadah bersaman keluarga, bersukan, memasak dan macam-macam lagi untuk kurangkan stress.

 

Selain daripada cara-cara yang saya kongsikan di atas, anda boleh hubungi saya untuk cara yang lebih mudah dan berkesan untuk kawal paras gula anda. Whatsapp saya di 0193949873 untuk keterangan lanjut.

 

Carian berkaitan: cara kawal paras gula, tips kawal paras gula agar tak kena kencing manis, cara kawal paras gula dengan selamat

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *