Home » Blog » Cara Atasi Kulit Kering Dengan Cepat Guna 4 Teknik Mudah

Cara Atasi Kulit Kering Dengan Cepat Guna 4 Teknik Mudah

 

Anda mencari cara atasi kulit kering ?

Masalah kulit kering memang selalu terjadi lagi- lagi mereka yang bekerja di pejabat. Suhu yang rendah dan humid di office mendorong mengurangkan kelembapan pada kulit.

cara atasi kulit kering

Mana tak nya, cuba bayangkan 8 jam duduk di office dengan aircond terdedah pada kulit. Sebab itu lah kulit wajah, tangan dan tapak tangan, kita akan terasa kering.

Sebenarnya, untuk mengatasi masalah kulit kering ini mudah saje. Ikuti 4 tips berkesan dibawah untuk mendapatkan kulit yang lembap dan bermaya!

4 Cara Atasi Kulit Kering

1. Exfoliator/Masker Muka

Untuk merawat kulit wajah yang kering, anda kena juga rajin mengunakan mask di wajah. Masker sangat membantu menghidrasikan wajah dan bertindak sebagai booster dalam melembapkan kulit. Pilih masker yang yang berfungsi untuk memberikan kelembapan kepada wajah. Ingat, wajah yang cukup hidrasi membantu melihatkan kulit yang cantik dan cerah.

2. Krim Pelembap

Banyak produk kulit wajah yang menawarkan rangkaian produk untuk melembapkan kulit wajah. Cari produk yang natural dan bebas merkuri untuk kesan yang selamat.

Pelembap wajah terbahagi kepada dua, malam dan siang. Pastikan krim pelembap siang anda bertekstur ringan supaya kulit tak terlalu berkilat bila terkena matahari.

Pelembap malam pula haruslah bertekstur berat untuk mendapatkan lembapan lebih lama dimalam hari.

Pelembap wajah yang bagus adalah lembut pada kulit, ianya juga tiada warna atau bau wangian yang kuat, tidak bersabun dan tidak menimbulkan iritasi pada kulit.

3. Kurangkan Penggunaan Mekap

Ramai yang menganggap dengan menggunakan mekap dapat cover kulit wajah yang kering. Namun, mekap yang mengandungi banyak bahan kimia akan menjadikan kulit semakin rosak.

Jangan sesekali sapukan foundation atau make-up base di bahagian kulit yang kering kerana ianya akan menyebabkan iritasi.

Tak boleh keluar rumah tanpa mekap? Takpe, gunakan lah mekap yang berkualiti dan mengadungi bahan mineral yang tinggi. Kalau selalu guna mekap yang tebal, cuba nipiskan mekap anda. Macam omputih kata, less is more!

Selain itu juga, anda disarankan supaya tidak menggunakan bahan mekap yang tidak berkualiti tinggi, ini kerana dikhuatiri mengandungi bahan kimia yang merbahaya yang hanya akan merosakkan kulit wajah.

Jangan lupa sapukan pelembap pada wajah sebelum mekap.

 4. Hidrasi Yang Mencukupi

Pastikan badan anda dapat hidrasi yang cukup. Minum air kosong sekurang-kurangnya 2 liter sehari. Air yang mencukupi dalam badan dapat membantu mengurangkan bintik2 di kulit dan mengekalkan kelembapan kulit.

Kulit kering juga adalah disebabkan amalan diet yang tidak baik dan juga kekurangan vitamin. Amalkan pemakanan snek sihat seperti buah-buahan yang mengandungi kandungan air yang banyak seperti tembikai, oren, timun, tomato dll.

Selain itu, jangan lupa ambil supplement untuk menambah nutrisi dan vitamin yang semakin berkurang di badan dan kulit wajah kita. Jika anda masih tercari-cari supplement yang berkesan dan popular dibandar ini, whatsapp ke 0193949873 atau boleh membeli secara online disini.

 

carian berkaitan: cara atasi kulit kering, produk atasi kulit kering, cara lembapkan kulit kering, cara lembapkan kulit, vitamin e untuk kulit kering, cara nak atasi kulit kering

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *