Home » Blog » Bercuti di Bukit Gambang Resort City

Bercuti di Bukit Gambang Resort City

bukit gambang water park

Ini kali ke-2 kami satu famili ke Bukit Gambang Resort City. 1st time dulu belom ada blog, jadi tak boleh nak buat review.

So, ini sedikit sebanyak perjalanan holiday dan review saya tentang Bukit Gambang Resort City.

Kami tiba di Bukit Gambang Report City lebih kurang pukul 3 petang. Anak- anak dah bersorak- sorak nak main air. So kami check in di kaunter Carribean Bay Suite. Suami saya dah tempah semalam. Kami ambil bilik studio RM 250.00 nett termasuk breakfist. Kalau 2 tahun dulu harganya RM 295.00 nett termasuk breakfast dan dinner.

Bilik studio dengan ini ada 2 katil single yang dirapatkan. Ade 2 kerusi dan meja kopi di ruang tengah. Di bahagian dapur ada meja makan dengan 4 kerusi. Ada juga sebiji peti sejuk. Di balkoni pula ada 1 set kerusi dan meja.

bjrc

Bergambar lepas check-in

bukit gambang water park

Naik kereta tuk tuk

Selepas solat Zohor, kami pun bergerak ke Water Park. Suka betul anak- anak naik kereta tuk tuk ni.

Untuk daftar masuk ke Water Park, saya dan isteri dikenakan RM 28 dan anak yang 5 tahun Rm 20. Kanak- kanak yang tingginya kurang dari 99cm dikecualikan bayaran.

Kami datang hari jumaat petang. Memang ramai lah orang. Ramai juga India yang ambil cuti terus sempena Deepavali Rabu lepas. Alya, Hasanudin dan Alim memang suka sangat kalau jumpa air. Memang dorang tak nak balik kalau diikutkan. Kolam ditutup pukul 6.30 petang. Jadi pukul 6 kami dah salin baju untuk keluar.

bjrc

Lupa saya beritahu, tak boleh bawa bekal makanan ke dalam. Dalam Water Park semua gunakan bar kod. Jadi boleh topup RM 50 semasa di kaunter pendaftaran atau boleh topup di dalam dengan topup minimum RM 20. Topup ni digunakan untuk sewa locker, pelampung, khemah dan beli makanan. Pengawal akan periksa beg sebelum masuk. Jadi, kalau nak seludup makanan kena pandai-pandailah yer.

Sampai je di bilik hotel, budak- budak ni terus terkam makanan. Biskut, jajan, gula-gula semua dorang sapu. Maklumlah lapar lepas main air. Kami pun keluar ke Tanjung Lumpur lepas solat Asar.

Aktiviti Malam di Bukit Gambang Resort City

Balik dari dinner, kami bawa anak- anak ke fun fair. Ada game machine macam motor dan kereta. Then ada juga mini roller coaster dan bump car. Memang seronok budak – budak ni main. Abahnya la yang jadi peneman bawa bump car.

night activity at bukit gambang

Breakfast

Cerita esoknya pula, kitorang kejutkan anak- anak awal sebab nak sarapan. Not bad la sarapan dia. Ada nasi lemak, mee hoon, roti bakar, mee sup, buah- buahan dan bubur. Pendik kata memuaskan selera kami. Rasanya pun sedap.

Lepas je makan kami bawa anak- anak main kolam sekali lagi. Kali ni dorang main kolam di hotel je. Tapi ok juga la. Luas dan ramai juga budak-budak jadi peneman dorang main.

Lepas mandi kami naik ke bilik untuk berkemas nak balik. Sempat lagi 1 round lagi breakfast. Nampak pihak hitel tak kawal sangat pun. Lagipun lauk masih banyak. Jadi kami tolong la supaya tak membazie hehehe.

Kami check out pada pukul 11 pagi. Kalau diikutkan masa check out mesti pukul 12 tengahari. Kalau lebih hotel akan charge RM20 setiap jam. Mahal tu.

Jadi itulah serba sedikit perjalanan holiday kami yang jarak perjalanannya 1 jam setengah dari rumah kami di Kemaman.

Sila la cuci mata dengan foto di bawah. Wassalam

 

bjrc

bukit gambang theme park

 

bukit gambang resort

bukit gambang resort

 

5 thoughts on “Bercuti di Bukit Gambang Resort City”

    1. Salam Puan Hayati, kami tak pergi pun dekat zoo haritu, pergi waterpark dan main kat funfair je 🙂
      InsyaAllah ada peluang lagi, nak pergi ke zoo di gambang pulak, kami akan review;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *