Home » Blog » 8 Tips Elak Anak Mengamuk Di Shopping Complex

8 Tips Elak Anak Mengamuk Di Shopping Complex

cara atasi anak mengamuk

Saya pasti 10 dari 10 ibubapa pernah hadapi keadaan anak mengamuk di pusat membeli belah. Masa kat rumah elok je. Dalam kereta pun sopan lagi. Tapi bila masuk shopping complex, mula la mereka beraksi. Kita jadi buntu bila mereka meragam di depan orang ramai.

Jadi, cuba 8 tips ini.

1.Kenali Trigger Point

cara elak anak mengamuk

Kita ibu bapa mesti dah tahu apa yang biasanya menyebabkan mereka mengamuk. Setiap anak, lain puncanya. Ada yang kalau tak cukup tidur mengamuk. Ada pula yang tak dapat gula- gula mengamuk. Atau tak boleh tengok permainan kuda atau kereta yang ada muzik tu.

2. Tidur Yang Cukup

tips elak anak meragan

Credit : http://www.ppccfl.com/

Mejoriti kanak- kanak yang tak cukup tidur atau tidur mereka terganggu akan mudah mengamuk. Jadi ibu bapa boleh rancang masa untuk bershopping semasa mereka masih ‘fresh’ atau selepas tidur. Atau pastikan bawa sekali stroller supaya mereka boleh terus tidur sambil kita membeli belah.

3. Upah Dulu

cara atasi anak mengamuk

Sampai di pusat membeli belah, belikan mereka gula- gula atau mainan. Jadi mereka akan lebih fokus pada upah tersebut dan kurang minat pada perkara lain semasa membeli belah. Tapi, biasanya kalau dah dapat upah memang mereka cepat bosan dan selalu minta balik rumah cepat.

4. Beri Perhatian Pada Mereka

tips elak anak mengamuk

Memang sifat semulajadi kanak- kanak nakkan perhatian. Jadi, jangan terlalu fokus pada barang yang kita nak beli. Perlu juga melayan kerenah mereka. Bila tak dilayan, mereka akan cuba bermacam- macam cara untuk dapatkannya.

5. Berbual

atasi anak mengamuk

Credit: http://media1.s-nbcnews.com/

Kanan- kanak memang suka bertanya. Lagi rancak kita bercakap suami isteri, lagi tinggi ‘volume’ suara mereka. Sampai mereka suruh kita senyap supaya boleh dengar apa yang mereka nak kata. Gelagat mereka menggembirakan bila diamati betul- betul. Jadi, berbual lah dengan mereka.

6. Buat Mereka Rasa Penting

cara atasi anak mengamuk

Credit: www.racked.com

Kanak- kanak terutamanya yang 3-7 tahun memang suka dipegang. Jadi, rajin- rajin la dukung atau pimpin tangan mereka. Kita ibu bapa akan hilang nikmat dukung anak bila mereka dan semakin besar. Masa ini lah kita mesti hargai masa yang tak mungkin kita dapat balik.

7. Aiskrim

atasi anak mengamuk

Summer treat

Kesan aiskrim memang ajaib. Memang la akan kotor sikit baju. Takpela kan, asal mereka tak meragam. Jadi, selalu bawa tisu supaya mereka boleh enjoy aiskrim dengan gembira. Biasanya, memang mak bapak akan ikut sekali.

8. Amalkan Omega

Kalau anak anda selalu moody dan mengamuk dengan kerap. Saya cadangkan anda cuba ambil vitamin Omega yang mengandungi DHA. Banyak kajian yang menunjukka Omega boleh membantu masalah kanak- kanak nakal, ADMH, Autsm dan slow learner.

[Sumber http: Fish-oil-can-make-children-less-naughty ]

Cheers !

2 thoughts on “8 Tips Elak Anak Mengamuk Di Shopping Complex”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *