Home » Blog » 9 Cara Pilih Produk Kurus Selamat Agar Anda Tak Menderita Kelak

9 Cara Pilih Produk Kurus Selamat Agar Anda Tak Menderita Kelak

cara nak kurus cepat tapi selamat

Terima kasih sebab sudi membaca artikal ‘ 9 Cara Pilih Ubat Kurus Selamat

Anda perlu sedar, walaupun banyak produk- produk kurus yang di sita oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia, ini tidak bermakna semua produk di pasaran kini selamat. Lihat saja berapa cepat produk- produk kuruskan badan baru timbul di pasaran terutama di ‘media social’ seperti Facebook dan Instagram.

Siapa yang mampu tapis ia selamat atau tidak ?

Buktinya, banyak produk yang sudah popular di pasaran tetapi baru dikeluarkan notis penarikan balik. Oleh itu, sebagai pengguna yang nak kurus, anda mesti tahu untuk memilih walaupun anda bukan doktor.

Jadi, bagaimana nak memilih produk kurus selamat untuk tubuh anda ?

Ada banyak fakta penting yang saya nak beritahu. Baca sampai point no. 9.

1) Berbincang Dengan Doktor

kuruskan badan selamat

Dari pengalaman saya, doktor sekarang lebih terbuka.  Anda perlu bertanya samaada anda boleh mengambil produk tersebut atau tidak. Ada tak sebarang ‘side effect’ dengan ubat yang mungkin anda sedang ambil.

Adakah anda ada masalah darah tinggi atau masalah jantung. Sesetengah produk kurus di pasaran mengandungi kafein yang mengakibatkan tekanan darah dan denyutan jantung anda naik seketika.

Oleh itu, anda mesti faham bagaimana produk tersebut member kesan pada tubuh anda.

2) Periksa Kandungannya

kurus selamat

Kredit : http://edition.cnn.com/

Saya sangat takut dengan produk yang boleh menyebabkan kanser atau masalah kesihatan yang lain. Jadi, saya akan periksa dulu apa kandungan dalam apa- apa produk yang saya ambil.

Lecithin, Omega, Tee Hijau, Lucine dan  Resveratrol ialah antara produk yang sudah diuiji secara klinikal dan membantu untuk kuruskan badan.  Dan setiap produk ini mempunyai fungsi yang berbeza.

Pastikan anda jauhkan diri dari produk kurus yang mengandungi Ephedra, Sibutramine atau Fenfluramine yang sudah diharamkan oleh FDA.

3) Faham Apa Sebenarnya Yang Diperlukan

set kurus selamat

Lain orang lain cara kuruskan badan mereka. Ada yang metabolism rendah disebabkan kekurangan otot. Ada yang sebab makan banyak.  Dan ada yang ada masalah pencernaan.

Jadi, anda mesti faham apa fungsi setiap produk kurus tersebut. Contohnya ada produk yang membina otot untuk membakar lemak dengan lebih banyak. Atau ada produk yang mencuci usus untuk mengasingkan lemak dan zat dengan lebih baik.

4) Ambil Juga Produk Detoks

cara pilih set kurus selamat

Ramai yang salah faham tentang proses detoks. Ramai yang sangka detoks hanya untuk buang toksik. Sebenarnya bukan itu saja.

Produk detoks yang baik akan membantu untuk membersihkan organ penting seperti hati, buah pinggang dan usus dari bahan yang merbahaya seperti toksik. Bila semua organ ini sihat, tubuh kita akan berkerja dengan baik. Contohnya, metabolism kita akan berada di tahap optimum.

Saya ada seorang kawan yang kurus 5 kg dalam tempoh sebulan hanya dengan mengambil produk detoks.

5) Hanya Pilih Jenama Yang Besar

set kurus shaklee selamat

Bila anda sudah pastikan jenis produk kurus yang anda nak dapatkan, pastikan pula ia datang dari syarikat yang ‘reputable’ atau memiliki jenama yang sudah besar.

Alasannya, kebanyakan syarikat besar adalah dari antarabangsa. Mereka mempunyai kebarangkalian yang lebih tinggi untuk mematuhi syarat- syarat dari FDA bagi bahan yang terlarang. Berbanding dengan jenama kecil yang baru dan masih tidak begitu popular. Mesti senang untuk mereka ‘lari’ dari penguatkuasaan Kementerian Kesihatan.

Tapi, jangan pula dilupakan tentang status halal mereka.

6) Jangan Percaya Apa Saja Yang di Baca Atau Dengar

cara nak kurus cepat tapi selamat

Walaupun memang anda tak sabar nak kurus cepat, jangan terlalu mudah percaya dengan janji- janji produk kurus yang kadang- kadang lansung tak masuk akal. Contohnya kurus dalam masa 7 hari atau 14 hari. Tak lojik kan !

Pastikan anda periksa samaada kandungan produk tersebut adalah selamat.

7) Lebih Tak Semestinya Bagus

9 tips kurus selamat

Kredit : https://healthyheels.org/

Kalau anda dapati produk tersebut berkesan dengan anda, jangan sekali- kali tambah dos pengambilannya. Melainkan anda sudah berbincang dengan pakar permakanan atau doctor.

Dibimbangi jika berlebihan akan memberi kesan buruk pada tubuh. Paling penting anda konsistan dalam pengambilan dan bersenam.

8) Jangan Percaya Pada Produk Kurus Ajaib

set kurus shaklee kuruskan badan

Mana- mana produk kurus tiada kuasa sihir untuk kuruskan badan anda dengan sekelip mata. Ada proses- proses yang berlaku baik secara semulajadi atau tak. Ini bergantung pada produk kurus yang anda pilih. Jadi, pilihlah produk kurus yang semulajadi.

Letakkan ‘mindset’ untuk kurus dengan sihat dan tidak secara membabi buta. Kelak badan dan masa depan yang binasa.

9) Jangan Terlalu Risau Dengan Bacaan Penimbang

9 tips kurus cepat selamat

Lemak sebenarnya sangat ringan. Cuba anda ambil lemak lembu atau ayam dan bandingkan dengan isinya. Jauh lebih ringan kan ?

Jadi, bila anda mulakan program kurus, pastikan anda ambil gambar dan ukur lilit pinggang, peha dan bahagian lain.

Periksa ukuran ini selepas 2 minggu. Anda nakkan bentuk badan yang ideal kan ? Berat sebenarnya perkara ke 2.

[Sumber: Expertbeacon.com]

 

>>> BACA : CARA KURUS CEPAT DENGAN SET KURUS SHAKLEE – XXL KE S <<<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *