Home » Blog » Kenal 7 Makanan Untuk Ibu Banyakkan Susu Badan

Kenal 7 Makanan Untuk Ibu Banyakkan Susu Badan

Masalah kurang susu badan adalah normal. Ramai yang ada masalah yang sama, ramai juga berjaya tambah susu badan semula. Dan tak semestinya bila susu kurang, puan boleh berhenti menyusu.

Sebab ada banyak cara untuk puan tambah susu badan. Antaranya ialah dengan mengenali 7 makanan yang boleh tambah susu badan.

Kurma

cara tambah susu badan cepat

Bukan saja makanan sunnah yang berkat tetapi juga tinggi zat untuk bantu banyakkan susu badan. Kurma tinggi zat besi dan kalsium dapat membantu tubuh untuk tambah susu badan.

Biasa diamal oleh ibu menyusu di bulan puasa. Makan beberapa biji selepas sahur. Bukan saja untuk tenaga tapi boleh banyakkan susu ibu.

Rasulullah pernah bersabda mengenai hal ini, sabdanya:” Beri makan buah tamar kepada isteri-isteri kamu yang hamil dan barang siapa yang memakan buah tamar tersebut semasa hamilnya, maka anak yang akan lahir itu akan menjadi seorang anak yang penyabar dan bersopan- santun, kerana makanan Siti Maryam ketika melahirkan Nabi Isa AS adalah buah tamar.

Baca : Milk Booster Semulajadi

Lobak Putih

makanan banyakkan susu badan

Lobak putih yang mengandungi alpha dan beta carotene sangat berkhasiat untuk menambahkan susu badan. Selain dari itu lobak putih juga mengandungi vitamin A yang sangat baik.

Lobak merah pula tak sesuai kerana warnanya. Ada kajian menunjukkan bayi bertambah kuning bila ibu mengambil lobak merah.

 

Longan

makanan banyakkan susu badan

Ada berpendapat gabungan kurma dan longan sangat baik untuk banyakkan susu badan. Banyak testimoni mengatakan susu cepat penuh selepas makan buah longan.

Orang kita juga panggil buah mata kucing. Petua ni popular bagi orang cina. Beli longan kering dari kedai ubat cina dan rebus dengan 3 cawan air. Kemudian minum setelah suam.

 

Dauh Sireh

cara tambahkan susu badan

Dau sireh popular sebagai basuhan kemaluan wanita. Bukan itu saja, daun sireh juga boleh banyakkan susu badan. Petuanya, sapu minak kelapa dan layurkan dengan api sehingga layu. Kemudian lekapkan pada payudara dan sekitar puting.

Kredit : Blog Tok Wan

Ulam- Ulaman

petua tambah susu badan

credit: sarfaeiz

Untung pada yang makan sayur sebab boleh makan ulam untuk tambah susu badan. Ulam- ulama seperti pegaga, peria, daun cekur dan ulam raja tinggi zat dan boleh bantu banyakkan  susu badan.

Bila cukup zat dan vitamin, badan tak ada masalah untuk keluarkan susu. Jadi, jangan tinggal ulam ye !.

 

Halba

tips tambah susu badan

Antara ‘Milk Booster‘ semulajadi yang terkenal sejak dari dulu. Caranya, puan rendamkan dalam sehelas air panas. Bila dah suam puan minum. Amalkan selalu untuk tambah susu dengan cepat.

 

2 thoughts on “Kenal 7 Makanan Untuk Ibu Banyakkan Susu Badan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *