Home » Blog » 7 Cara Atasi Rambut Gugur Dengan Cepat Dan Berkesan

7 Cara Atasi Rambut Gugur Dengan Cepat Dan Berkesan

Anda hadapi masalah rambut gugur? Semakin hari semakin banyak rambut gugur. Kalau sapu / vacuum rumah, banyaknya rambut berguguran dilantai ye? Risau lama-lama nanti jadi botak?

Selain daripada penyakit-penyakit kronik yang menyebabkan keguguran rambut yang teruk, sebenarnya keguguran rambut dapat diatasi. Bergantung pada usaha kita untuk memberi penjagaan yang rapi terhadap rambut kita.

Alhamdulillah saya dah bantu ramai wanita dan lelaki yang ada masalah rambut gugur.

Anda nak atasi dengan cepat ? Klik video pendik ni.

Klik untuk rawat masalah rambut gugur dengan segera

cara atasi masalah rambut gugur

Ikuti cara-cara yang saya kongsikan dibawah untuk mendapatkan rambut yang lebat dan sihat!

Cara Atasi Rambut Gugur

1. Jangan Kerap Sikat Rambut

Rambut yang panjang terurai dan bermaya hendaklah dijaga rapi. Namun, jangan salah faham dengan menyikat rambut terlalu kerap akan menyebabkan rambut senang gugur. Bukan nak kata tak boleh sikat rambut, boleh tapi ada caranya.

Cara yang betul sikat rambut adalah dengan menggengam rambut di bahagian tengah, sikat bahagian hujung dulu, sikat perlahan bahagian yang kusut / tersimpul. Kemudian baru bahagian kulit kepala.

Anda dinasihatkan untuk gunakan sikat yang bergigi jarang sebab sikat yang bergigi rapat ni sangat memberi tekanan semasa menyikat rambut. Sebab tula rambut senang gugur.

2. Ikat Rambut Longgar

Kalau dah rambut panjang mesti rasa panas, so kita akan ikat rambut. Ingat, jangan ikat rambut terlalu ketat dan jarakkan getak ikatan dengan kulit kepala sebab ia akan menyebabkan bahagian akar rambut lemah.

Tips mencari getah rambut yang baik adalah yang diperbuat dengan fabrik sebab ia lembut di rambut. Ingat, jangan sesekali guna rubber band atau getah tempe sebab ia sangat kesat dan kalau pakai untuk ikat rambut memang rambut akan tertarik sama.

3. Tambah Protein Dalam Diet & Minum Air Kosong Yang Mencukupi

Seperti tulang, rambut juga memerlukan protein yang mencukupi untuk tumbuh dengan lebat, segar dan bermaya. Rambut yang cukup protein akan tumbuh dengan lebat bersinar dan juga tidak rosak.

Anda digalakkan untuk mengambil makanan yang kaya dengan sumber protein seperti kacang soya, daging, brokoli dll. Makanan yang mengandungi sumber protein seperti B-12 sangat baik untuk pertumbuhan dan kuatkan rambut.

Selain itu, hidrasi yang cukup membantu rambut anda kuat dan bermaya. Minum air sekurang-kurangnya 2 liter sehari untuk menggalakkan pertumbuhan rambut.

4. STOP Hairdryer

Perkara yang sangat digemari kebanyakan wanita. Guna hairdryer untuk cepat keringkan rambut. Namun, padahnya menyebabkan rambut senang gugur.

Hairdryer mendedahkan haba panas pada rambut akan menyebabkan akar rambut lemah mudah mematahkan rambut. Kalau tak rushing nak keluar tu, biar saja rambut kering secara natural dengan udara.

5. STOP Warnakan Rambut

Tahu atau tidak pewarna rambut sangat tidak baik pada rambut anda. Pewarna rambut mengandungi bahan kimia yang kuat untuk melunturkan warna rambut (“bleaching”). Bahan kimia yang diletakkan dirambut itu akan menyerap ke helaian rambut dan akar justeru itu melemahkan kekuatan akar rambut anda. 

6. Terapi Rambut Dengan Minyak

Untuk menambah kekuatan pada akar rambut, anda kenalah juga rajin sapukan minyak dirambut. Ambil 5 atau 7 (bergantung pada panjang dan lebat rambut) titik minyak natural dan sapukan diseluruh bahagian kepala. Jangan letak minyak banyak sangat, berkilat dahi nanti.

Antara minyak natural yang disarankan seperti minyak lavender, minyak argan, minyak kelapa dara atau minyak zaitun. 

7. Jangan Kerap Cuci Rambut

Jangan selalu cuci rambut. Sebab apa? Syampu rambut terutama yang banyak bahan kimia tidak elok dan akan keringkan rambut dan kulit kepala. Syampu akan menarik keluar minyak semualjadi yang dihasilkan oleh kulit kepala.

Anda disarankan untuk cuci rambut selang 2-3 hari.

Sebelum cuci rambut, sikat lah rambut tu dulu. Lebih baik kalua anda sapu dengan minyak natural, biarkan selama ½ jam. Lepas tu, cuci. Anda akan rasa rambut kurang kusut. Rambut yang kusut semasa syampu akan mudah gugur dan tertarik dari kulit kepala.

cara elak rambut gugur

Atasi Masalah Rambut Gugur Lebih Cepat

Petua atau tips memang bagus tapi kesannya memang lambat.

Kalau anda tak sabar atau takut cepat botak, saya cadangkan 3 jenis produk yang terbukti dan bantu ramai yang ada masalah rambut gugur.

B Complex

Salah satu punca rambut gugur ialah stress. Mungkin disebabkan penyakit, emosi atau tekanan hidup.

Selain itu B Complex juga baik untuk hormon kulit kepala.

Omega Guard

Omega Guard berfungsi untuk menghalang radang sel.

Sel kulit kepala yang rosak dan tak sihat menyebabkan akar rambut tak kuat.

ESP Protein

Kulit kepala dan rambut dibuat daripada protin. Protin yang kita makan sebenarnya sudah rosak.

Ayam, ikan, telur yang sudah goreng sudah rosak struktur protinnya.

Jadi ESP akan bekalkan protin yang sangat baik untuk penghasilan sel kulit dan rambut yang baik. Bila sel kulit baik, rambut juga akan kuat.

Tempahan

Klik untuk rawat masalah rambut gugur dengan segera

cara atasi masalah rambut gugur

Atau whatsapp ‘RAMBUT GUGUR’ ke 0193949873

Cepat sebelum kepala anda botak !

 

Carian berkaitan: cara mudah atasi rambut gugur, atasi rambut gugur dengan berkesan, rambut sihat dan bermaya, beri nutrisi pada rambut, taknak botak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *