Home » Blog » 5 Tips Menyusu Untuk Ibu Yang Selalu Travel

5 Tips Menyusu Untuk Ibu Yang Selalu Travel

menyusu semasa outstation

 

persediaan menyusu ketika travel

Cabaran penyusuan bayi memang tak dapat dinafikan. Lagi- lagi untuk ibu berkerja yang selalu outstation. Di sini saya kongsikan sedikit tips penyususan sebelum dan ketika perjalanan.

1. Rancang ‘Route’ Perjalanan

Buat ibu yang mendapat arahan dari majikan untuk keluar outstation atau mengikut suami outstation atau pergi bercuti. Cara terbaik adalah dengan merancang perjalanan supaya kita boleh menganggar jarak dan masa perjalanan. Boleh menggunakan aplikasi seperti GPRS.

Penting juga buat si ibu untuk ketahui tempat rehat dan masa untuk menyusukan bayi.

2. Biar Lambat Asal Selamat

Ketika travel bersama bayi, janganlah terlalu memikirkan masa untuk cepat sampai ke destinasi. Ibu yang bekerja perlulah maklum lebih awal kepada pihak berkenaan akan sampai lambat dari kebiasaan untuk mengelakkan dari pihak lain tertunggu untuk meeting atau sebagainya.

3. Bawa Barang Keperluan Tambahan Baby

Bagi ibu yang travel, apa yang penting ada bawa segala keperluan tambahan bayi untuk mengelakkan dari terpaksa singgah ke kedai untuk membeli. Bawa terus tambahan dari rumah.

Barang keperluan seperti diapers, baby wipes, tuala, dan sebagainya perlu membawa dengan kuantiti yang lebih bagi menyenangkan ketika travel.

4. Bawa Bekalan Makanan Yang Cukup

Ibu yang ‘breastfeeding’ sudah pasti akan cepat lapar. So, jangan lupa untuk membawa bekalan makanan seperti snek, coklat atau kudapan lain yang boleh diambil dan senang untuk dimakan sepanjang perjalanan.

Paling penting adalah air masak. Bawa air yang mencukupi untuk ibu minum bagi membanyakkan susu badan.

5. Persiapan Mental dan Emosi

Persediaan mental dan emosi buat ibu yang menyusu semasa travel adalah sangat penting. Ini kerana, menyusukan bayi sambil berada diatas jalan raya bukanlah sesuatu yang mudah.

Walau apapun, para ibu hendaklah bersedia untuk menangani sebarang cabaran yang ada sepanjang perjalanan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *