Home » Blog » 5 Nasihat Penting Robert Kyosaki & Donald Trump Pada Peniaga Yang Nak Berjaya

5 Nasihat Penting Robert Kyosaki & Donald Trump Pada Peniaga Yang Nak Berjaya

cara nak berjaya dalam bisnes macam robert kyosaki

Artikal kali ini saya nak berkongsi apa yang saya dapat hasil dari buku yang saya baca.

Soalan : Apakah perkara yang kita perlu ada pada diri kita untuk kita jadi peniaga yang berjaya ?

Dalam bukunya, Robert Kiyosaki berkata: “ Saya dan Donald (Donald Trump) bersetuju, dengan pengalaman kami sepanjang menjadi usahawan, ada lima (5) kualiti utama yang mesti ada. Ini sangat penting untuk usahawan mendapat apa yang di panggil ‘Midas Touch’ atau Sentuhan Emas.

1.       Kekuatan Karektor Diri

Usahawan selalu dipenuhi atau dibayangi dengan pelbagai cabaran. Lagi banyak cabaran yang kita jumpa, lagi luas kejayaan yang kita dapat. Jadi, yang penting adalah bagaimana cara kita untuk atasi dan kawal cabaran ini, yang mana akan tentukan kita seorang usahawan yang kuat atau sebaliknya. 

2.       Fokus

cara berjaya dalam perniagaan

F.O.C.U.S boleh di sebut sebagai ‘Follow One Course Until Success‘. Ia bermaksud menumpukan seluruh tenaga dan tumpuan mengikut satu jalan sehingga kita berjaya mencapainya.

Fokus sebenarnya ialah masalah utama bagi peniaga. Mereka sering tak dapat bezakan aktiviti utama yang mereka perlu fokus lebih dahulu.  

3.       Perhubungan

Tidak kira dalam apa masalah yang kita hadapi, hubungan mestilah dijaga dengan baik. Bekerja dengan rakan kongsi yang tepat merupakan intipati yang sangat diperlukan bagi menjadikan kita seorang usahawan yang berjaya.

Selain itu, perhubungan dengan orang sekeliling juga perlu dijaga terutama keluarga, kawan-kawan dan juga pelanggan-pelanggan kita. 

4.       Branding

tips berjaya dalam bisnes donald trump

Cipta bisnes dan tukarkannya menjadi jenama yang besar ialah tujuan penting dalam mencipta ‘Sentuhan Emas’. Ada banyak cara untuk kita cipta jenama kita sendiri. Korbankan masa untuk belajar dan buat tindakan. 

5.       Selesaikan Hal Kecil Dulu 

Focus untuk menyelesaikan tugasan kecil dahulu akan memberikan keuntungan terlebih dahulu. Kerja yang besar memerlukan lebih masa untuk siap. Jadi kenapa tak dahulukan perkara kecil yang boleh buat duit dengan lebih cepat.

-Wallahualam-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *