Home » Blog » 5 Cara Atasi Insomnia Atau Susah Tidur Dengan Mudah Dan Selamat

5 Cara Atasi Insomnia Atau Susah Tidur Dengan Mudah Dan Selamat

Adakan anda salah seorang dari mereka yang mengalami masalah susah tidur atau insomnia? Setiap malam berjaga seperti burung hantu?

Insomnia adalah  gangguan kesihatan dimana penderitanya mengalami masalah sukar untuk tidur. Bila susah nak tidur malam atau todur pun tak lena, ianya akan menjejaskan prestasi anda diwaktu siang hari. Anda akan merasa letih dan kurang bertenaga sebab tak cukup rehat dimalam hari.

Entri kali ini, kami berikan anda 5 cara untuk atasi insomia dengan mudah dan selamat, tanpa bantuan ubat tidur. Lepas ni boleh lah anda tidur lena!

5 Cara Atasi Insomnia / Susah Tidur

1. Diet Yang Sesuai

Perkara pertama yang anda perlu lihat untuk atasi masalah insomnia adalah dengan mengkaji diet harian. Sebelum tidur, pastikan anda tidak mengambil gula dan karbohidrat yang berlebihan.

Pengambilan gula dan karbohidrat yang berlebihan sebelum tidur sebabkan badan anda bekerja lebih untuk membakarnya dan sebabkan suhu badan naik dimana akan menyebabkan badan tak selesa untuk tidur.

Kekurangan sumber magnesium dan potassium adalah punca susah untuk tidur yang ramai tak ketahui. Amalkan pengambilan magnesium dan potassium yang cukup kerana ianya nutrisi yang bantu rilekskan badan dan mudah tidur diwaktu malam.

Anda digalakkan untuk mengambil makanan yang kaya dengan magnesium dan potassium seperti avocado, organic yogurt (tanpa gula), dll didalam diet harian. Kurangkan pengambilan kafein, makan berlemak dan berminyak serta yang mengadungi tahap gula yang tinggi.

2. Kurangkan Stress

Perakara yang anda perlu tahu untuk atasi insomnia adalah dengan mengurangkan stress anda. Mengapa?

Orang yang stress akan kerap berfikir, dan mereka lebih aktif berfikir dimalam hari ketika time nak tidur. Perkara ini akan membuatkan minda anda sentiasa aktif dan memberi tekanan pada minda lalu menyukarkan untuk tidur.

Jadi, anda disarankan untuk mengawal tahap stress dan lakukan perkara yang membuatkan anda gembira disiang hari. Jangan overthinking dan sentiasa fikirkan perkara yang positif.

Dengan berasa gembira, kurang stress dan berfikiran positif dapat bantu anda dapatkan tidur yang lena dimalam hari.

3. Supplement

Nasihat yang selalu kita dengar. Ambil supplement untuk keperluan nutrisis dalam badan anda. Pemilihan supplement yang betul perlu untuk anda kekal sihat.

Supplement yang disarankan untuk mengatasi masalah insomnia adalah magnesium. Ambil magnesium anggaran sebanyak 400-500mg sebelum tidur setiap hari dapat membantu anda mengurangkan stress dan membantu anda untuk tidur dimalam hari.

4. Essential Oils

Cara ini juga dapat mmbantu anda lena dimalam hari. Banyak essential oils dijual dipasaran sekarang. Bagi penderita insomnia, anda digalakkan untuk menggunakan lavender atau chamomile essential oil.

Haruman chamomile adalah salah satu yang terbaik untuk mengatasi stress dan beri minda anda lebih rileks.

Lavendar oil juga dikatakan dapat membantu mengatasi insomnia. Caranya, letakkan beberapa titik lavender oil di telapak tangan, kemudian sapu dibahagian leher anda sebelum tidur. Cubalah, anda akan rasa badan lebih rileks dan mudah lelap.

5. Persekitaran Yang Selesa

Wujudkan persekitaran yang selesa di tempat tidur anda. Bagi penderita insomnia, anda digalakkan untuk tidur dengan lampu yang tertutup ini kerana cahaya yang terang akan mengganggu mood tidur anda.

Pastikan suhu bilik selesa, tidak terlalu sejuk dan panas. Just nice gitu! Ini kerana suhu bilik yang terlalu panas akan membuatkan anda tidak selesa dan gelisah. Ha ini lah yang membuatkan anda susah nak tidur.

Satu lagi yang sangat disarankan iaitu pastikan katil anda selesa untuk tidur. Kalau tilam tu dah keras sangat, spring pun rasa nak terkeluar, beli la tilam yang baru, empuk dan selesa untuk tidur.

Cadar tilam, selimut, sarung bantal kena lah bersih dan wangi, barulah excited nak tidur. Lagi lena tidur anda nanti!

Pertanyaan

Dapatkan produk dan konsultansi untuk masalah insomnia / susah tidur dari saya, Norfaziela.

Whatsapp ‘ SUSAH TIDUR‘ ke 0193949873. Atau klik saja 019-3949873.

 

Carian berkaitan: susah nak tidur, atasi insomnia, set atasi insomnia, supplement untuk insomnia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *