Home » Blog » 4 Cara Sembuhkan Tulang Yang Patah Dengan Cepat Dan Selamat

4 Cara Sembuhkan Tulang Yang Patah Dengan Cepat Dan Selamat

Rasa seriau je bila dengar tentang tulang patah ini. Yela, mana tak nya, dengan rasa sakit lagi, dengan susah nak berjalan lagi, aktiviti harian pun terbatas. Jadi, kalau anda sedang mengalami tulang patah, jangan tunggu pasrah je tulang tu bercantum semula tanpa buat apa- apa.

Ketahui cara2 untuk sembuhkan tulang yang patah dengan cepat dan selamat. Lepas tu boleh la ligat macam sebelumnya. Salah satu cara nya adalah dengan mengambil sumber nutrisi yang cukup.

Bagaimana? Ikuti senarai nutrisi dibawah untuk bantu cepatkan kesembuhan pada tulang yang retak.

produk untuk tulang patah

 

4 Nutrisi Bantu Sembuhkan Tulang Dengan Cepat

1. Kalsium

Kalsium adalah nutrisi yang diketahui ramai untuk menjaga dan menguatkan tulang. Pakar perubatan, Dr James Balch & Mark Stengler, melalui penulisan mereka di Prescription for Natural Cyres menyarankan supaya pesakit tulang patah untuk amalkan pengambilan supplement kalsium sebanyak 500-600mg sehari.

Selain itu, anda juga perlu mengambil diet yang tinggi dengan khasiat kalsium seperti usus, pisang, yoghurt dll. Banyakkan juga makan sayuran seperti lobak dan brokoli untuk membekalkan nutrisi kepada tulang.

2. Vitamin D

Vitamin D berfungsi untuk menyerap jumlah kalsium yang banyak ke dalam salur darah dan tulang.
Kekurangan vitamin D akan menyebabkan kalsium yang terkandung dalam makanan dan supplemen tidak akan dapat diserap secara sepenuhnya oleh tubuh dan ini akan membantutkan proses penyembuhan. Dapatkan jumlah vitamin D yang mencukupi bagi membantu kesembuhan tulang dengan lebih pantas.

Cahaya matahari adalah salah satu sumber vitamin D yang baik. Amalkan berjemur pada pukul 9-10 pagi sebelum panas membahang. Selain itu, amalkan pemakanan kuning telur, minyak ikan, daging atau ikan seperti tuna atau salmon untuk mendapatkan sumber vitamin D melalui makanan.

3. Vitamin K

Vitamin K penting untuk kesihatan tulang yang menyeluruh terutamanya dalam penyembuhan patah tulang. Ianya berfungsi untuk kuatkan komponen protein penting pada tulang. Proses ini akan meyembuhkan patah tulang dengan cepat dan mengelakkan risiko tulang retak.

Vitamin K boleh didapati daripada makanan seperti brokoli, telur, ikan, hati, daging dan lain-lain. Amalkan mengambil vitamin K lebih kurang 120 mikrogram bagi lelaki dan 90 mikrogram vitamin K bagi perempuan setiap hari. Pesakit patah tulang pula disarankan untuk mengambil 20 peratus lebih banyak daripada biasa.

4. Vitamin C dan Magnesium

Terdapat juga beberapa nutrisi lain yang diperlukan bagi melengkapi proses penyembuhan patah tulang dengan cepat iaitu boron dan silika. Kedua-dua nutrisi ini dapat membantu mempertingkatkan penyerapan kalsium dalam darah dan tulang.

Selain itu, Vitamin C dan Magnesium juga membantu untuk berikan penyerapan optimum kepada kalsium. Kombinasi vitamin c dan magnesium melengkapkan jumlah nutrisi yang diperlukan oleh pesakit patah tulang.

 

Ingin mendapatkan supplement2 yang mengandungi nutrisi2 seperti diatas? Mahu supplement yang berkesan? Whatsapp 0193949873 untuk konsultasi dari perunding kesihatan kami.

 

Carian berkaitan: Cara sembuhkan tulang patah, tambah kalsium tulang, tulang patah sembuh cepat, set tulang patah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *