Home » Blog » 3 Petua Hilangkan Parut Jerawat Turun – Temurun Yang Berkesan

3 Petua Hilangkan Parut Jerawat Turun – Temurun Yang Berkesan

atasi parut jerawat

Masalah parut jerawat bukanlah sesuatu yang luar biasa dalam kalangan remaja terutamanya golongan wanita. Kebanyakan wanita mempunyai jerawat kerana perubahan hormon yang tidak stabil. Sebab itu saya nak kongsikan 3 petua hilangkan parut jerawat yang anda boleh cuba.

Kadang-kala saya mendengar ada yang malu untuk keluar rumah dan berjumpa kawan-kawan kerana parut jerawat di muka. Akibatnya, golongan ini menganggap tiada yang sudi berkawan dengan mereka.

Adakah anda salah seorang yang menghadapi masalah parut jerawat ? Teruskan membaca untuk mendapatkan tips hebat dari saya.

 

 3 Petua Hilangkan Parut Jerawat Guna Barang Dapur

Petua hilangkan parut jerawat ini telah diguna pakai sejak turun –temurun oleh nenek moyang kita sendiri untuk menjaga kecantikan kulit wajah. Antaranya ialah :

1.Menggunakan masker beras

atasi parut jerawat

 

Pertama, anda perlu sediakan segenggam beras yang belum dicuci, kemudian tumbuk beras tersebut hingga menjadi halus dan rendamkan semalaman di dalam segelas air. Keesokannya, buang air jernih yang terdapat di bahagian atas, dan gunakan mendapan pekat berwarna putih (lapisan bawah).

Campurkan mendapan berwarna putih tersebut dengan satu sudu kecil madu hingga campuran menjadi rata. Oleskan ke wajah terutamanya pada bahagian yang bermasalah. Selepas 30 minit, cuci wajah anda dengan air panas.

Amalkan secara konsisten bagi mendapatkan wajah yang bebas parut.

Sumber : majalahkuliner.info

 

2.Menggunakan lidah buaya

atasi parut jerawat

Lidah buaya dipercayai mempunyai khasiat semulajadi yang mampu menghilangkan pelbagai jenis parut kulit. Kajian saintifik membuktikan bahawa lidah buaya mengandungi bahan yang dapat mempercepatkan proses pembentukan sel kulit baharu.

Caranya ialah dengan memotong daun lidah buaya dan sapukan bahagian lendir ke muka. Biarkan lendir sehingga kering dan meresap ke dalam kulit wajah. Selepas itu, cuci dengan air panas sehingga bersih.

Amalkan secara konsisten kerana selain menghilangkan parut, lidah buaya juga mampu memberi kelembapan pada kulit. Kulit wajah anda akan kelihatan berseri-seri jika rajin mengamalkan petua ini.

Sumber : viminim.blogspot.com

 

3. Makan buah-buahan dan sayur-sayuran

 

petua parut jerawat

Buah-buahan dan sayur-sayuran sangat penting untuk menjaga kesihatan dan kecantikan kulit. Anda dinasihatkan untuk makan banyak sayur-sayuran segar yang mengandungi pelbagai vitamin, mineral dan antioksida.

Buah-buahan dan sayur-sayuran hendaklah dari jenis yang mengandungi vitamin C seperti buah oren, dan sayur-sayuran seperti tomato, aprikot, dan timun dapat membekalkan mineral kepada kulit supaya penghasilan sel kulit baharu lebih aktif.

 

Nak Tips Yang Lagi Berkesan ?

Baiklah, petua sudah habis saya kongsikan. Eh, tunggu dulu!

Anda nak cantik dan sihat tapi tak makan sayur? Tak makan buah? Kurang suka pada bau lidah buaya?

Saya ada cara lain untuk bantu anda. Nak tahu? Kenalah teruskan membaca.

 

Klik ‘ 3 Vitamin Shaklee 100% Berkesan Atasi Parut Jerawat Di Muka ‘

 

Pertanyaan

Sila hubungi 0193949873 untuk konsultansi masalah parut jerawat yang kronik.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *