roti manis siap dibakar

Resepi Roti Manis

Assalamualaikum puan-puan,

Terima kasih pada yang sudi dengan resepi roti saya, nak kata terer sangat tak de la, tapi Alhamdulillah resepi ni menjadi dan naik dengan gebunya.

Untuk mendapatkan roti yang gebu macam ni, saya banyak tengok video, macam mana, teknik orang menguli roti. Yang paling mahal ialah teknik nya, resepi semua sama je sebenarnya kan .

Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat roti cheese/manis/bijan

Bahan A

1 cawan air suam/300ml (kalau test dengan jari tak panas, baru betul suam)

1 paket yis / 11gm yis

4 sudu besar gula (nak manis boleh tambah gula)

1 sudu kecik garam

2 sudu besar susu pekat

2 sudu besar planta/butter

Bahan B

2 sudu besar susu tepung (saya guna mealshake)

1 sudu kecil bread improver(saya tak letak, sebab tak ada stok)

3 1/2 cawan tepung roti ( saya guna tepung gandum cap rose)

1 biji telur , di pukul masukkan sedikit -sedikit ke dalam tepung

 

Cara-cara nya

Larutkan gula,garam dengan air suam, kemudian masukkan yis , kacau kesemua gula,garam,air suam dan yis supaya, yis cepat naik. Rehatkan sehingga bancuhan yis berbuih. Curah sedikit-sedikit ke dalam tepung. Masukkan kismis sekiranya anda suka kismis. Uli sehingga doh menjadi  lembut. Cara menguli tu, angkat tenyeh, angkat tenyeh, ulang sehingga lembut. Gunakan minyak masak semasa menguli.

Tutup dengan kain lembap.

Rehatkan sehingga jadi double (naik 2 kali ganda) bila dah double tumbuk-tumbukkan buang angin dan uli sehingga cantik, bentukkan mengikut bentuk yang puan-puan suka.

Selepas dibentuk masukkan kedalam bekas, boleh refer gambar. Dan rehatkan lagi sehingga doh roti naik double. Sapukan telur dengan berus (saya pakai tangan sebab tak ada berus)

Bakar api bawah 170 degree selama 15 minit, dan bakar api atas 150 degree 5 minit.

Keluarkan dan sejukkan atas relai. Semasa masih panas, sapukan marjerin untuk mendapatkan roti yang berkilat dan tak kering. Saya tak sapu sebab tak ada berus 😉 juga boleh di spray susu cair.

nota : sebelum dibakar , boleh taburkan cheese parut ataupun taburkan gula perang, ataupun mayonis dan sosej.

Selamat mencuba ye semua. Resepi ini, hasil gabungan resepi-resepi yang saya dapat dari beberapa video meroti di you tube.

Apa-apa pun, ada sebarang pertanyaan. Boleh di ajukan di ruangan komen. InsyaAllah saya kan cuba menjawab pertanyaan puan-puan.

Sekiranya puan-puan rasakan resepi ini berguna pada rakan-rakan, saya sangat-sangat berharap agar puan-puan sudi sharekan di facebook puan-puan. Mana tahu, ada kawan-kawan kita yang nak buat part time business roti, pizza, donut dengan resepi ini.

Pesanan saya, kena sabar dan kena rajin praktis ye. Practice make perfects.

Sekian dari saya

Norfaziela Mohd Noor

 

image
imageimageimageimage roti manis

image

 

 

 

Related Post

Comment 1

  1. Sharifah salleh
    June 1, 2016

    Wahh menjadi lh ziela roti ni..suka ank2 dpt mkn roti sedap..tq😍

Leave a Reply

Shares
%d bloggers like this: