11 Rahsia Tips Diet Untuk Kurus dan Cun

11 Rahsia Tips Diet Untuk Kurus dan Cun

Oleh Norfaziela

11 rahsia tips diet untuk kurus dan cun

Jom saya kongsikan tips diet yang bakal buatkan anda kurus dan semakin cantik.

Tips 1 Minum Air Putih Secukupnya

Ramai yang tahu tapi amalkan. Mungkin anda tak tahu kebaikannya. Minum air putih akan ada dalam mana-mana tips diet untuk kurus dan cantik. Minum air putih akan membantu anda mengeluarkan lemak dan toksik berlebihan dalam tubuh. Minum dengan kerap juga akan menghalang penyimpanan air yang boleh menyebabkan anda gemuk air. Malah air juga akan mengekalkan metabolisma badan. Mengikut WebMD, dehidrasi akan mengganggu prestasi metabolisma badan.

Tips 2 Makan 4-5 kali Sehari

Awas, makan dengan kerap dengan jumlah makanan yang sama bukan lebih dari itu. Ini baik untuk diet yang menyebabkan anda tak terlalu lapar. Rasa terlalu lapar akan menyebabkan anda makan banyak pada satu masa dan tak baik untuk berat badan.

Tips 3 Ikut Sunnah Nabi S.A.W

Makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang. Jika anda amalkan, pasti anda tak akan makan secara berlebihan pada satu masa. Cara Rasulullah S.A.W adalah terbaik untuk kita jadikan ikutan.

Tips 4 Ambil Suplimen

Setiap makanan akan mengandungi lemak tak kira banyak atau sedikit. Jadi, suplimen seperti omega 3 & 6 boleh membantu tubuh untuk mengaktifkan hormon bagi membakar lemak yang tak diperlukan oleh badan. Malah omega juga boleh mengurangkan penghasilan lemak oleh badan dan mengurangkan selera makan. Ambil suplimen adalah tips diet wajib jika ingin kesan yanng lebih cepat.

Tips 5 Diet Protin

Menurut WebMD lagi, diet protin yang tinggi boleh memberi rasa kenyang tanpa mengambil makanan yang berlemak tinggi. Contohnya daging putih seperti ayam dan ikan. Anda mungkin boleh mengambil karbohidrat seperti nasi dalam kuantiti yang sedikit sahaja.

Tips 6 Makan Buah dan Sayur

Makanan berserat akan bantu berikan rasa kenyang pada anda. Saya cadangkan anda selang-selikan dengan hidangan menu seperti karbohidrat dan protin. Mungkin anda boleh mengambil karbohidrat pada waktu pagi dan buah-buahan pula pada waktu tengahari.

Tips 7 Gegar-gegarkan Lemak Itu

Ramai yang nak kurus tanpa bersenam. Cara ini tak mustahil tetapi hasilnya akanambil lebih masa. Saya nak tanya, macamana lemak nak dipecahkan lebih cepat jika anda lansung tak bergerak dengan aktif. Lebih banyak pergerakan maka lebih mudah lapisan lemak itu hancur. Logik kan ? Fikir- fikirkan.

Tips 8 Tinggalkan Makan Lewat Malam

Mintak dijauhkan makan lewat malam. waktu tidur sepatutnya digunakan oleh tubuh untuk merawat tubuh. Menurut WebMD, ia mencadangkan anda mengambil 90% daripada kalori harian sebelum jam 8 malam supaya dapat menstabilkan gula dalam darah dan menghalang rasa terlalu lapar pada waktu malam.

Tips 9 Jauhi Minuman Berkarbonat

Tinggalkan air bergas kalau anda serius untuk kurus. Kalorinya terlalu tinggi dan mengundang masalah kesihatan yang lain.

Tips 10 Urus Stress Anda

Bagi sesetengah orang, mereka akan makan banyak apabila tertekan. Bagaikan nak balas dendam dengan makanan pula. Anda lupa yang memang senang untuk makan tapi sangat susah untuk keluarkannya. Jadi, ambil masa di waktu petang untuk berjalan di sekitar taman anda. Bertegur sapa dengan jiran akan buat anda lupa pada masalah.

Tips 11 Positif

Apa yang kita fikir akan beri kesan pada tubuh kita. Setkan yang anda nak kekalkan diet ini dan akan dapatkan tubuh yang lansing. Lakukan apa yang perlu untuk lansing yang akan beri kesan kesihatan yang sangat baik untuk hidup anda selepas ini.

Diharapkan diet ini dapat membantu anda yang ingin lebih kurus dan cantik.

Anda mungkin juga ingin baca artikal ini:

–> Set Kurus Body Slim [ Klik di sini]

–> Kuruskan Peha Dengan Vitamin Shaklee [Klik di sini]

Sekian,

Norfaziela Mohd Noor

#BusinessWoman#Blogger#ProductSpecialist#Wife#Mother

Related Post

Leave a Reply

Shares
%d bloggers like this: