Sembuhkan Luka Bersalin Normal

Oleh Norfaziela Mohd Noor

Setiap ibu yang bersalin, pasti melalui luka bersalin. Samaada luka dalaman mahupun luaran. Bagi yang nak luka bersalin cepat sembuh. Saya akan cadangkan mengikut pengalaman saya bersalin anak ke 3.

Pengalaman bersalin anak ke 3. Saya mengalami luka pada servik. Kerana anak saya keluar pada bukaan 7cm. Walaupun bukaan tak mencapai 10cm. Alhamdulillah sangat mudah proses bersalin. Tetapi, 7cm tak boleh menampung baby. Maka berlaku koyakan pada serviks. Darah keluar sangat banyak. Saya tak pasti pun. Tapi, apabila melihat kekalutan jururawat dan doktor. Dan mereka tak habis-habis, sebut. Astaghfirullah, banyaknya darah. Banyaknya darah. Saya tahu bahawa darah keluar banyak. Dan pada masa itu saya tak merasa sakit pun. Bahkan sangat tenang, memang lumrah selepas selamat sahaja baby keluar. Kita ibu-ibu akan merasa tenang dan bahagia.

Dalam keadaan terbaring, saya menyerah diri. Doktor menjahit luka saya. Agak lama, dan sangat pedih. Tetapi bahagia selepas menerima orang baru, saya boleh hadapi dengan tenang. Sakit yang sangat berbaloi bagi saya atas kelahiran cahaya mata.

Untuk tempoh berpantang, saya memang sangat risau. Saya takut jahitan dan luka bersalin susah sembuh. Nak kencing takut. Nak buang air besar pun takut.

Jadi, saya takut risiko luka bernanah dan terkoyak. Saya ambik keputusan untuk cuba full Set Pantang Shaklee. Saya betul-betul tawakkal atas dasar testimoni yang saya jumpa hasil carian di google. Itu adalah pengalaman pertama saya berpantang dengan set pantang shaklee.

Apa yang saya dapati, rupa-rupanya. Set Pantang Shaklee lebih bagus dari set pantang anak pertama dan kedua saya.

Kerana,

Saya cepat sembuh.

Saya boleh berjalan seawal 2 hari ke dapur.

Saya boleh buang air besar tanpa sembelit dan berdarah.

Susu badan saya sangat banyak dan tak bengkak susu. Amazing.

Saya cepat kurus.

Kulit 200% tak pucat, semua yang datang melawat puji.

Anak menyusu badan dan tak meragam.

Selera makan sangat bagus, tetapi tak gemuk.

Selepas hari ke 3 mengurut, peranakan dah kembali ke kedudukan asal.

Mood sangat happy, tak stress , tak pening.

 

Set Pantang Cadangan Saya Ialah

Vitalea

Menambah darah, Multivitamin lengkap,

sekiranya vitalea diambil stiaphari , ia mampu :

  • Membantu dalam mengekalkan kesihatan yang baik. Multivitamin yang lengkap, kerana dalam pantang, kita kurang makan sayur dan buah-buahan.
  • Mengandungi beta karotena yang membantu dalam mengekalkan pertumbuhan, penglihatan dan pembinaan tisu.
  • Mengandungi kalsium, fosforus dengan vitamin C dan D untuk kesihatan tulang dan gigi.
  • Biotin dan asid pantotenik membantu untuk metabolismekan lemak dan karbohidrat dalam tubuh
  • Vitamin B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah. sangat sesuai kerana kita telah kehilangan banyak darah semasa proses bersalin.

B Complex Shaklee

Menawarkan vitamin B yang lengkap, ianya mengandungi 8 jenis vitamin B bagi membantu memelihara kesihatan yang baik.

  •  B1, B2, B3, B6, biotin dan asid pantotenik membantu badan menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga. Kita akan bertenaga walapun kita dalam pantang, kurang stress dan kita akan kekal positif.
  • Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah di dalam tubuh. Jumlah asid folik yang mencukupi dalam diet harian membantu mencegah kecacatan tiub neural bagi wanita yang merancang kehamilan sebelum konsepsi dan semasa 12 minggu tempoh kehamilan bagi dos harian sebanyak 400 mcg.

Vitamin C

Tubuh kita sering kehilangan vitamin C semasa melakukan aktiviti harian. Vita C dengan pelepasan berperingkat dapat membantu dalam menyalurkan vitamin C berterusan.

Vita-C Plus™ yang semulajadi ini membantu menyediakan vitamin C yang diperlukan tubuh. Ia juga membantu dalam menyokong tulang, gigi dan gusi yang sihat serta keseluruhan kesihatan tubuh badan. Sangat sesuai semasa berpantang, kerana kita melalui banyak luka, dan berkongsi dengan anak yang menyusu badan.

Ostematrix

OsteMatrix™ membekalkan nutrien-nutrien harian termasuk kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan penjagaan tulang dan gigi. Ia juga mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral zink, tembaga dan manganese untuk membantu dalam memelihara kesihatan yang baik. Kaplet yang bersaiz kecil dan disalut licin ini juga mudah ditelan.

Ibu menyusu dan berpantang akan kehilangan banyak kalium. Oleh itu kita haruslah mengambil bekalan kalsium yang cukup untuk menggantikan kalsium yang hilang itu. Bahkan membantu untuk menghilangkan rasa penat dan sakit urat. Sakit urat memang tak lari semasa tempoh berpantang.

Zinc

Zink Complex Shaklee merupakan faktor dalam memelihara kesihatan yang baik dan membantu dalam memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein. Ia juga menyediakan kalsium untuk memelihara kesihatan. Mengkut testimoni pengguna, zinc sangat cepat untuk menyembuhkan luka bersalin. Malah lebih hebat dari pati haruan, dan sangat mudah di telan.

 Esp

  • Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten. Kita akan rasa kenyang dan mudah untuk menurunkan berat badan.
  • Protein soya membantu mengurangkan kolesterol.
  • Mengandungi lima vitamin B penting, separuh daripada keperluan kalsium harian, dan soya isoflavones. Kajian menunjukkan yang soya membantu dalam mengawal kestabilan hormone semasa tempoh putus haid.
  • Protein soya bukan-GMO ini dihasilkan di bawah satu Program yang digelar Identity Preservation Program (IPP), di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah saat pemprosesannya.

Lecithin

Berfungsi untuk memecahkan lemak, dan di akui oleh pengguna sangat bagus untuk menghalang bengkak susu.

image

Anak ke 3 yang lahir 3.49kg .

image

Selepas bersalin anak ke 3

image

2 minggu dalam pantang. Kulit lebih cerah. Dah slim. Segar tak macam dalam pantang.

image

Hasil menyusu badan. Sihat dan kuat.

Comment 1

  1. October 23, 2014

    Tahniah dapat baby..seronoknya..saya pun mengambil set berpantang shaklee masa melahirkan anak kedua saya setahun yang lalu. memang rasa sangat perbezaan dengan anak sulung yang pada masa tu tak kenal shaklee lagi =)

Leave a Reply

Shares
%d bloggers like this: