Kedai Makan Sedap di Kuantan/ Kemaman: Warung Mizi

Kedai Makan Sedap di Kuantan/ Kemaman: Warung Mizi
Oleh Amin

restoran makan di kemaman

Kami sekeluarga selalu ke Kuantan terutamanya di hujung minggu. Biasalah, orang Kemaman memang ke Kuantan lah untuk berjalan- jalan dan shopping. Sambil- sambil ke Kuantan, selalu juga cari- cari kedai makan baru yang sedap.

Lokasi kedai makan ni adalah di selekoh sebelum jambatan Kg. Sungai Ular menghala ke Kuantan. Jika anda dari Kuantan, sila  perlahankan kenderaaan selepas jambatan bila menghampiri selekoh pertama. Kedainya di sebelah kiri.

kedai makan sedap di kemaman

Jadi dalam perjalanan balik selalulah tengok kedai makan ni.Tapi tak pernah singgah.

Selalu tengok orang selalunya ramai waktu petang.Kami ingatkan kedai ini hanya jual makanan tempatan seperti keropok lekor, ikan celup tepung dan sebagainya. Rupanya bukan itu saja.

Kami singgah di Warung Mizi ini semalam sewaktu nak ke Shaklee National Conference di Sunway. Saya dan isteri cuba Nasi Lemak untuk sarapan. Saya ambil lauk sambal sotong dan ayam bakar berempah dan isteri ambil telur goreng.

Rasa Nasi Lemak nya memang sedap. Patutulah ramai selalu ramai pengunjung. Untuk sarapan ada bermacam- macam menu seperti Nasi Lemak, Roti Canai, Nasi Kerabu, Mee Goreng, Mee Celup dan bermacam-macam lagi.

kedai makan lazat di kemaman

Waktu kami sampai roti canai dah habis. Tak sempat anak- anak nak makan.

Selain lauk pauk yang sedap, Warung Mizi ini juga ada tarikan lain iaitu air kepala. Anda boleh tenok banyak kelapa muda yang menunggu untuk dikopek. Saya yang menulisni pun terasa dahaga dah.

tempat makan sedap di kemaman

Ok jumpa lagi diperkongsian akan datang.

Selamat mencuba makanan tempatan di Kuantan/ Kemaman.

Wassalam

Mohd Khairul Amin Kamarudin

 

Comment 1

Leave a Reply

Shares
%d bloggers like this: