Dulu Saya Perli Bini Masa Mula Nak Buat Bisnes Ni

Sebelum buat bisnes Shaklee, isteri saya dah banyak buat bisnes lain. Dan semestinya saya lah yang bagi modal.

Bisnes tudung, kain, jamu, beg, kek, baju, minuman dan macam- macam lagi lah. Pendik kata semua modal lebur. Macam jual tudung, yang stok tu banyak lagi dah order yang fesyen baru.

Sampai saya renovate rumah buat kedai khas untuk dia. Modal memang banyak habis tapi untung cukup- cukup makan je. Tak nampak bisnes tu boleh pergi jauh.

Tapi kalau tak bagi bisnes bosan pulak dia. Dia mestilah nak pegang duit sendiri jugak. Sebab dulu merasa gaji masa kerja dengan CIMB Bank.

shaklee mlm

Setiap 3 bulan sekali mesti tukar bisnes. Macam tak ada produk yang betul- betul boleh maintain jual dan makin laku.

Dan masa Mac 2013, dia kata nak fokus bisnes Shaklee.

Pada saya, bisnes MLM ni memang tak boleh pergi jauh. Sebab kalau bab MLM ni saya dah banyak sangat pengalaman. Dari saya sekolah rendah sampaila keluar universiti, ayah saya memang buat MLM. Dan saya join sekali pergi meeting semua.

Dah berpuluh jenis MLM tapi tak ada satu pun yang kekal. Adalah satu MLM local yang ayah dapat income RM 4,ooo tapi lepastu jatuh terus sebab persaingan harga. Pesaing guna taktik kotor tapi syarikat tak ambil peduli.

Banyak ilmu yang saya dapat dari ayah. Cara beliau ‘deal’ dengan pelanggan tak ada siapa boleh lawan. Sangat mesra dan bersungguh.

Ok sambung,

Jadi saya tak ambil kisah sangat bila dia kata nak buat Shaklee.

Tapi bila dia minta baget itu yang saya kisah. Yela kan, stok tudung, kain, suplimen lain banyak lagi.

Bab perli memang banyak pedas la masa tu. Maklumla kita orang lelaki kalau bagi modal mesti nak untung. Kalau tak, maksudnya meniaga rugi.  Nak buat pulak MLM yang memang saya dah tak percaya boleh pergi jauh.

Kalau nak mintak post barang tu memang saya agak berkira, Yelah kena pos masa lunch hour. Kena beratur sampai nak makan pun tak sempat. Memang saya mengaku saya kurang bagi kerjasama lagi- lagi kalau letih.

Tapi rupa- rupanya bisnes Shaklee ni lain dari yang lain.

Bulan pertama dapat bonus RM 70 ringgit je.  Penat posting di facebook je saya kata.

Bulan ke-2 pulak dapat RM 600. Dia bagila upah kat saya tolong bagi idea camner nak buat marketing.

Saya yang dah tolak MLM mula terbuka balik mata. Masuk bulan ke-3 memang saya terpaksa percaya yang bisnes Shaklee ni ada sesuatu yang istimewa. Bonus dia masa tu RM 2,300.

Dari situ barula saya dengan rela hati hantar dia ke program- program Shaklee. Masa tu ada program kat Kuantan. Sebab saya tak percaya sangat apa yang dia cakap. Jadi saya nak pergi tengok sendiri.

shaklee business

 

Rupanya, ada sesuatu pada Shaklee yang tak ada pada MLM lain yang pernah ayah saya buat dulu. Saya baca buku dan tengok testimoni di internet.

Saya dapat tengok produk- produk Shaklee sangat kuat. Sampai pengguna yang guna akan ‘repeat order’ setiap bulan.

Dan sejak saya nampak potensi bisnes Shaklee, saya mula terlibat dengan aktif. Lepas 6 bulan, bonus Shaklee kami melebihi gaji saya sebagai Project Manager di sebuah syarikat kontraktor oil & gas.

Dan saya memilih untuk resign dari jawatan tersebut pada awal tahun 2014.

Sampaila sekarang kami hanya bisnes dari rumah secara full time. Organisasi dan pendapatan kami semakin membesar walaupun dalam ekonomi gawat.

Jadi, pada anda yang tercari- cari bisnes dan bimbingan bisnes yang serius, anda boleh hubungi kami untuk pertanyaan.

Wallahuam

-Mohd Khairul Amin Kamarudin | 019 9832339 –

 

 

Related Post

Comments 9

  1. September 29, 2016

    Terbaiklah..
    kena buat betul2 ni nak bagi suami saya percaya jugak.
    Hahaaaa..

    1. September 29, 2016

      Sistem lelaki ni lain skit. Dia nak result. Tak ada result tak caya.

  2. September 29, 2016

    suami saya pun tak percaya jugak mula2 terjebak dgn shaklee ni…tapi sekarang dia la supporter

    1. September 29, 2016

      Bila kita instiqamah dan ada result insyaAllah suami percaya jugak. Dapat support alhamdulillah.

  3. October 1, 2016

    Wah…untung sangat nak buat bisnes suami bagi bajet… apepun saya akan mengikut jejak isteri en khairul yang begitu tabah dan terus menerus dengan usaha…doakan semoga saya pun boleh berjaya.

  4. October 14, 2016

    Wahhhhhh saya pun nak buka mata suami dengan result! Doakan saya 🙂

    1. October 17, 2016

      InsyaAllah boleh. Asalkan kita buat bisnes ni bersungguh- sungguh.

  5. January 28, 2017

    Doakan Huda istiqamah dan berjaya mcm kak Ziela..

    1. January 29, 2017

      InsyaAllah Huda. Allah swt takkan sia- sia kan orang yang berusaha.

Leave a Reply

Shares
%d bloggers like this: