Derita ! Selepas Di Buang Kerja, Hidung Terpaksa Di Bedah

Kisah seorang kawan lama.

Pada suatu malam dalam jam 1 pagi. Saya dapat whatsapp dari kawan lama. Katanya dia dah 3 malam tak boleh tidur. Baru dibuang kerja. Dia tengah serabut. Mati katak nak cari cara nak tanggung isteri dan anak- anaknya.

Kami sempat minum di kedai beberapa kali semejak dua menjak ni.

Dia berkerja dengan sebuah syarikat oil & gas antarabangsa yang membuka cawangan di daerah saya. Sempat beberapa kali Shah mengatakan dia bimbang dengan kerjanya. Maklumlah ekonomi sekarang teruk. Tambahan lagi, syarikatnya tak berjaya dapatkan kontrak dari Petronas.

Saya minta dia bersabar. Malam dah lewat. Mata saya memang dah mengantuk sangat. Saya janji esok insyaAllah saya cuba fikirkan apa bisnes yang boleh dia buat.

Keesokan harinya…

Kisah Shah terlekat dalam kepala pagi tu. Terfikir macamana nak sara keluarga dengan situasi macam dia. Alhamdulillah saya dan isteri dah bertepuk tampak dengan perniagaan sejak 2011. Jadi kepala kami ligat sikit pasal cara nak buat duit.

Otak saya berpusing ‘Top Speed’. Fikirkan apa yang dia boleh buat sementara dapat kerja lain. Di Terengganu, kerja sangat susah nak dapat sebab industri oil and gas tengah gawat.

Kecing ! Dapat satu idea.

Shah call saya pada pukul 10 pagi. Kebetulan saya ada appointment untuk kerja- kerja freelance saya. Jadi saya call dia semula lepas waktu makan tengahari.

Saya cadangkan dia jual air buah di depan sekolah. Dapatkan tong air dan letak buah- buahan di depan tong tu. Pelanggan akan nampak air tu sangat fresh. Saya dapat idea ni bila tengok sorang pakcik menjual air di Melawati tempoh hari.  Terpukau dengan impak buah segar tu jadi saya terpaksa pusing balik untuk tapau.

Dia setuju bila saya kata “ Kau boleh dapat RM100 senang- senang dalam masa sehari. Sekolah tu ada 600 orang murid. Sorang murid beli 1 je. Sebulan dah RM3000. Dah boleh bayar kereta dan rumah”.

Selepas itu kami tak berhubung lebih kurang dua ke tiga minggu. Entah apa nasih bisnes air beliau. Jalan atau tidak saya tak pasti.

Selepas agak lama menyepi saya pun bertanya khabar. Telefon tak di angkat. Kemudian dia whatsapp saya mengatakan dia ada di hospital untuk pembedahan hidung. Saya tanya kenapa ? Di jawapan dia terpaksa dibeadah sebab masalah resdung yang kronik.

Memang betul. Doktor pernah cadangkan isteri saya untuk jalani pembedahan untuk atasi resdung. Untuk buang kantung bawah mata katanya.

Tapi Alhamdulillah sekarang dah ok. Dia amalkan Set Resdung semulajadi dari Shaklee. Kalau makan seafood pun dah tak alahan teruk macam dulu- dulu. Alhamdulillah terkawal.

Nak Atasi Redung Kronik ? Klik link ini [ ATASI RESDUNG KRONIK]

 

 

 

 

 

 

 

Related Post

Leave a Reply

Shares
%d bloggers like this: