Cara Kecilkan Peha Berkesan Dan Selamat Tanpa Ubat Kurus Merbahaya

Cara Kecilkan Peha Tanpa Ubat Kurus

Masalah peha besar selalu didengari dikalangan rakan-rakan kita. Biasanya yang mengadu pasal peha besar ni kaum hawa la kebanyakannya. Betul tak?

Tapi takpe sebab kaum adam pun menghadapi masalah yang sama tapi depa ni tak bagitau la. Tahan je balik umah tengok melecet dah celah-celah peha tu.

Ha kan dah susah bila melecet tak boleh nak jalan banyak sebab sakit dan pedih di bahagian peha. Perkara demikian berlaku bila peha kanan dan kiri bergesel semasa pergerakan kaki untuk berjalan atau  berlari.

Ramai juga yang bercita-cita nak kuruskan peha balik tapi tak tahu cara yang berkesan dan selamat tanpa ubat kurus yang merbahaya?

Kakak2 abang2 sekalian jangan risau, entri kali ni adalah tips2 untuk mengecilkan peha dengan berkesan tanpa risau kesan sampingan dari ubat kurus. Jom baca dan amalkan!

1. Kurangkan kalori

Benda yang sangat selalu disarankan oleh pakar kesihatan. Kurangkan pengambilan kalori harian dalam 500kcal daripada yang patut diambil. Selain itu, ambil jumlah protein yang mencukupi untuk membantu mengekalkan otot peha (dan otot bahagian badan yang lain) ketika proses penurunan berat badan.

Bagi yang suka mengunyah di office atau di rumah tu disarankan untuk menukar snek makanan ringan kepada snek yang lebih berkhasiat seperti kekacang ataupun buah-buahan.

2. Senaman fokus pada peha

Ya, senaman adalah vital dalam usaha mengecilkan peha.

Itulah cara yang sangat-sangat berkesan untuk membakar lemak yang berlebihan di anggota badan kita. Namun, kalau nak kecilkan peha anda disarankan supaya lebih fokus pada senaman yang melibatkan otot (peha depan) dan (peha belakang).

Contoh senaman yang popular untuk kecilkan peha ialah ‘Lunges‘ dan ‘Squat‘. Senaman mudah ini boleh anda tonton tutorialnya di laman web. Cari di youtube ‘Lunges exercise‘ atau ‘Squat exercise‘ dan pilihlah yang mana anda berkenan untuk dijadikan sebagai tutorial.

Anda disarankan untuk melakukan senaman tersebut sebanyak 3 kali seminggu untuk melihat keberkesanannya.

3. Kardio / Jogging

Anda juga disarankan untuk melakukan senaman seperti point no. 2 sebelum anda melakukan kardio / jogging. Ini adalah untuk memastikan anda menggunakan sehabis mungkin ‘muscle glycogen’ dan ‘liver glycogen’ di senaman seperti point no. 2 diatas.

Jadi, bila anda mula berjogging, badan akan menggunakan sumber tenaga alternatif yang terakhir iaitu lemak dimana secara tidak langsung membakar semua lemak-lemak dibahagian peha.

Lakukan juga 3 kali seminggu untuk lebih berkesan.

4. Rehat yang mencukupi

Rehat yang cukup dapat membolehkan tisu-tisu dibahagian kaki untuk dibaiki otot peha yang kuat membakar lemak selepas senaman / jogging. Jadi, dapatkan rehat yang cukup dan berkualiti untuk kekalkan tenaga anda melakukan senaman / jogging seperti diatas. Anda disarankan untuk selang seli kan rehat dan senaman atau jogging. Contohnya, Isnin anda lakukan senaman, Selasa rehat, Rabu jogging, Khamis rehat dan seterusnya.

Okay, demikian lah 4 tips yang dapat membantu mengecilakn peha secara berkesan. Apa yang penting adalah konsistensi untuk amalkan 4 tips tersebut. Jangan malas, kalau tak macam mana nak dapatkan peha yang kecil atau thigh gap macam gym selebriti kat tv tu. Selamat mencuba!

Jika anda ingin mendapatkan set kurus yang selamat dan tidak memudaratkan kesihatan?

Whatsapp ‘ KECILKAN PEHA ‘ ke 0193949873 atau klik ‘ WHATSAPP ‘.

Carian Berkaitan :

  • Cara kurus dengan selamat
  • Cara kuruskan badan
  • Set kurus Shaklee
  • Shaklee kurus
  • Petua kurus
  • Cara kecilkan peha
  • Cara kuruskan peha

Related Post

Leave a Reply

Shares
%d bloggers like this: