Konsultansi segera sila hubungi

resepi apam susu mealshake

Cara Buat Apam Susu

Sendiri Buat Sendiri Makan

Harini saya buat lagi Apam Susu buat kali ke dua, selepas percubaan pertama kelmarin habis licin. Tak sangka anak-anak suka.

Memandangkan bahan-bahan nya ringkas dan tak menggemukkan. Puan-puan harus cuba resepi ini. Sangat mudah dan pastinya sedap.

Selepas saya post gambar Apam Susu di facebook kelmarin, ramai yang berminat dengan resepi dan tutorial macam mana nak buat Apam Susu ini.

Maka, hari ini saya tunjukkan langkah nya satu persatu. Supaya puan-puan pun boleh cuba buat Apam Susu untuk keluarga puan-puan

Di bawah ini saya sertakan resepi Apam Susu dan cara-cara membuatnya.

image
Resepi Apam Susu

Cara Buat Apam Susu

Bahan-bahan

4 biji telur
1 cawan gula(saya kurangkan sikit sebab manis)
4 sudu susu pekat ( saya buat 2 sudu susu pekat,  2 sudu mealshake)
1 sudu ovalette
2 cawan tepung gandum

Cara-caranya

Pukul telur, gula, susu, & ovalett sampai kembang.

Selepas kembang, ketepikan.

Ayak tepung gandum.

Kemudian masukkan kedalam bahan yang di pukul kembang tadi, kacau @ gaul sebati.

Selepas adunan sebati, bahagikan kepada 2@3 warna pilihan anda. Seperti gambar di bawah.

Apabila adunan telah diwarnakan. Tuang sesudu kedalam acuan, selang selikan warna supaya, anda dapat corak yang menarik.

Ulang sampai habis.

 

Untuk membentuk corak seperti di dalam gambar.
Teknik nya ialah. Dari tengah-tengah/ pusat. Puan-puan tarik ke tepi loyang. Ulang sampai habis.

Puan-puan boleh tengok gambar yang saya lukis.

Setelah siap. Kukus selama 30 minit sampai masak. Pastikan , panaskan pengukus puan-puan terlebih dahulu, supaya Apam Susu puan-puan tak merajuk. Kukus dengan api yang perlahan, supaya Apam Susu tak pecah macam gunung berapi.

Sebarang pertanyaan, puan-puan boleh ajukan di ruangan komen di bawah.

image
bahagikan 3 bahagian
image
warnakan mengikut warna kegemaran puan-puan
image
letak sesudu ke dalam loyang, lapiskan dengan warna seterusnya, sampai habis
image
rupa selepas dilapis kan warna berselang seli
image
cara mencorakkan Apam Susu seperti gambar bulatan yang di lukis
image
tadaa inilah coraknya
image
Apam Susu yang telah masak

 

image

image

image

potong dan hidangkan

image

Related Post

Comments 7

  1. November 7, 2014

    menarik sis.. sy suka dan sy dh buat .. sedap .. share la lagi .. bile siap cantik2 syg laak nk mkn..huhuhu

    1. November 8, 2014

      Sedap kan.. tahan lama pulak tu.. tak manis sangat 🙂

  2. arena
    April 3, 2015

    Thanks sis sy dah buat sdap ni hihihi

    1. April 5, 2015

      Alhamdulillah. Ni yang semangatzzzzz lagi nak share resepi nih. Huhuhu. Semoga bermanfaat.

  3. mahmudah
    March 2, 2016

    Assalamualaikum akak..apam susu ni klu tak letak ovallete bolah tak?

Leave a Reply

Shares
%d bloggers like this: