6 Cara Atasi Tona Kulit Tak Sekata Dengan Cepat Dan Selamat

Atasi tona kulit tak sekata sebenarnya mudah kalau tahu caranya.

Tona kulit tak sekata adalah masalah yang selalu terjadi dikalangan mereka yang meningkat usia. Semakin meningkat umur kita semakin kita perasan dibahagian kulit terutamanya kulit wajah adalah tidak sekata.

Perkara ini terjadi adalah kerana beberapa faktor seperti kekurangan kologen yang mencukupi dibadan, hormon yang merangsang mengeluaran pigmentasi dan juga kulit terdedah kepada siaran matahari.

Atasi Tona Kulit Tak Sekata

Bagaimana caranya untuk atasi masalah kulit tona tidak sekata ni? Mudah saja, mari cuba tips dibawah untuk bantu anda selesaikan masalah ini.

1. Bijirin Oat

Bijirin oat berkesan untuk membantu hilangkan kesan-kesan kemerahan dan inflamasi disebabkan oleh sinaran cahaya matahari, kulit kering atau alergi. Cara penggunaanya ialah dengan menghaluskan bijirin oat dan campurkan dengan sedikit air. Gunakan campuran ini sebagai skrub muka. Skrub selama 3 minit untuk mendapatkan kulit yang lembut dan mulus. Lakukan seerap 3 kali seminggu dan nikmati lah hasilnya.

2. Air Perahan Lemon

Air perahan lemon membantu untuk menghilangkan minyak yang berlebihan dan mempercepatkan rejunivasi kulit dan mengembalikan warna kulit kembali sekata.

Kulit akan mudah berjerawat dan black head akan mudah timbul jika kuliot wajah anda terlebih minyak. Ratakan air perahan lemon di kulit dan biarkan kering. Setelah itu, barulah dibilas sehingga bersih.

Anda akan rasakan muka lebih bersih dan segar dan yang penting tak berkilat-kilat dek lebihan minyak. Lepas ni boleh lah keluar rumah dengan lebih yakin.

3. Kunyit dan Yogurt

Kunyit sangat membantu untuk mengurangkan masalah tona kulit tak sekata. Ambil satu sudu kecil serbuk kunyit dan campurkan dengan tiga sudu kecil yogurt. Gaul sampai rata. Lepas tu, sapukan di muka. Biarkan selama 20 minit. Lepas tu, basuh dengan air suam. Lakukan mask ini 3 kali seminggu untuk kesan yang cepat.

4. Kentang Dan Lemon

Kentang dan air perahan lemon juga sangat efektif untuk meratakan warna kulit. Bersihkan kentang dan kisar Bersama air perahan lemon. Kacau rata campuran itu dan sapu di muka. Lakukan secara rutin, 2 kali sehari untuk lihat kesan yang terbaik.

5. Air Kelapa

Ramai ingat air kelapa ni untuk minum je. Lagi2 bila time panas, memang best kalua dapat air kelapa.

Jangan taktau, air kelapa juga dapat membantu merawat wajah. Basuh muka dengan air kelapa setiap pagi, biarkan ia kering sendiri pada wajah. Lepas dah kering, bilas semula wajah dengan dengan air bersih. Air kelapa dapat mencerahkan kulit, mengatasi wajah kusam, melicinkan kulit dan mengecutkan jerawat.

6. Ubi Sengkuang

Antara khasiat yang terkandung di dalam ubi sengkuang adalah ianya dapat membantu menyejukkan kulit di samping menyegar dan menjadikan kulit cerah dan sekata. Caranya adalah dengan membersihkan sengkuang dan sagat isi nya. Sapu rata ke seluruh muka dan leher seperti masker. Biar 15-20 minit sampai kering dan bilas muka dengan air suam. InsyaAllah, berkesan.

 

Kalau anda tak rajin atau takde masa nak buat sendiri ramuan2 seperti tips diatas, anda boleh klik disini atau whatsapp ‘Daily Defence’ ke 0193949873 untuk keterangan lanjut mengenai produk mencerahkan kulit dengan sekata dan selamat.

 

Carian Berkaitan: cerahkan kulit dengan selamat, cerahkan kulit selamat, produk cerahkan kulit semulajadi, set cerahkan kulit , set skincare shaklee, cara samakan warna kulit, cara ratakan tona kulit, cara- cara cerahkan tona kulit, cara atasi tona kulit tak sekata, vitamin cerahkan kulit, vitamin c untuk kulit, vitamin e untuk kulit

Related Post

Leave a Reply

Shares
%d bloggers like this: