5 Cara Atasi Sakit Tumit Dengan Cepat Dan Berkesan

Anda ‘urgent’ cari cara atasi sakit tumit ? Saya faham sebab saya pun pernah kena. Sakit. Seksa nak jalan.

Saya ada cara yang cepat. Klik ‘PLAY’ pada video ini. Anda mesti puas hati:

Rugi besar kalau anda skip video ni.

Punca Sakit Tumit

Antara punca sakit tumit kaki adalah kerana tekanan yang berlebihan, keradangan pada lapisan lemak di tumit dan ketumbuhan spur atau tulang kecil di tumit.

Tekanan yang berlebihan di tumit disebabkan oleh kelemahan otot hamstring dan sendi lutut yang terlalu kebelakang, menyebabkan segala berat badan tertumpu tumit dan bukan di tengah tapak kaki.

 Atasi Sakit Tumit Kaki

Anda boleh cuba mana- mana diantara 5 tips ini.

1. Senaman Tapak Kaki

Tumit kaki akan merasa sakit dan bisa bila kekurangan darah dan oksigen di bahagian tersebut. Amalkan beberapa senama tapak kaki yang banyak dikongsikan di laman sesawang untuk redakan kesakitan tumit.

Antara yang paling mudah adalah dengan melakukan regangan di tapak kaki. Cara-caranya adalah seperti berikut:-

  • Duduk di atas kerusi dan silangkan kaki atas lutut anda yang lain;
  • Bengkokkan pangkal jari anda dan tarik ia ke arah badan anda sehingga anda rasa regangan yang selesa;
  • Tahan regangan tidak kurang daripada 30 saat;
  • Ulangi latihan ini 5 hingga 10 kali dengan regangan yang sedikit dan sederhana dan tanpa sakit.

Anda juga digalakkan untuk membuat sedikit regangan tapak kaki sebelum tidur dan bangun dari tidur supaya otot tidak terkejut.

2. Rendaman Kaki

Rendaman kaki bagus untuk melegakan tekanan pada tapak kaki. Lepas seharian bekerja dan berdiri mesti letih tumit kaki tu kan?

Anda boleh amalkan cara ini untuk legakan tekanan pada tapak kaki anda. Sediakan air rendaman kaki dalam besen. Campurkan air suam bersama garam kasar dan campuran bunga-bungaan (alternatif kalau nak kaki harum). Rendam kaki selama ½ jam, anda akan rasa tumit kaki lebih rileks.

3. Pilih kasut Yang Sesuai

Pemilihan kasut yang sesuai amat memain peranan pada tapak dan tumit kaki. Selain design yang cantik, kasut juga harus memberi keselesaan dan tampungan yang baik pada kaki.

Pilih kasut yang sediakan span yang mencukupi pada tapak kaki. Elakkan kasut yang mempunyai tapak yang nipis kerana ia tidak memberi support yang baik pada tapak dan tumit kaki.

4. Pilih aktiviti riadah yang sesuai

Aktiviti riadah /senaman memang baik pada tubuh badan kita. Namun, untuk mereka yang mudah sakit pada tumit kaki, anda perlu kurangkan aktiviti riadah yang memerlukan anda untuk berjalan atau berdiri pada masa yang lama seperti berjoging atau berlari.

Anda digalakkan untuk melakukan aktiviti seperti berenang atau berbasikal kerana ianya aktiviti yang memberi kurang tekanan pada tapak dan tumit kaki.

5. Berikan Haba Pada Tumit Kaki

Jika anda selalu terdedah pada suhu yang sejuk, seperti di office atau tempat kerja, anda digalakkan untuk memakai stoking bagi mengekalkan sedikit haba pada tapak dan tumit kaki.

Suhu yang sejuk dapat memberi tekanan pada otot kaki. Jadi amalkan untuk memakai stoking ya untuk memberi kelegaan pada tapak dan tumit kaki tu.

Produk Cepat Dan Berkesan Atasi Sakit Tumit Kaki

Ramai yang tak sabar. Nak sakit tumit tu hilang cepat- cepat. Anda boleh cuba beberapa produk yang cepat atasi sakit tumit:

cara hilangkan sakit tumit

1. Vivix

Tonik ni  paling hebat untuk lawan punca terjadinya sakit tumit kaki. Sel- sel yang rosak menyebabkan otot di kaki bengkak. Kalau untuk Gout kesannya memang cepat. Inikan pula sakit tumit kaki je.

2. Omega Guard

Omega Guard memang terbaik untuk sakit tumit kaki. Sebab sakit bermakna ada radang pada otot kaki.

Omega Guard berfungsi untuk melawan redang/ bengkak di dalam tumit. Bengkak itu menyebabkan saraf terkepit dan sakit.

Ia mengandungi minyak omega 3 yang sangat- sangat tulen berbanding jenama lain di farmasi.

3. Ostematrix

Sejenis pil kalsium untuk melegakan kesakitan pada saraf kaki.

Orang tuan panggil nak lembutkan urat.

4. B Complex

B Complex ialah vitamin anti stress yang melegakan kesakitan pada tumit. Ibarat ubat tahan sakit semualajadi. Selain itu ia melegakan urat suapa kurang sakit.

Pertanyaan

Dapatkan produk dan konsultansi untuk masalah sakit tumit kaki dari saya, Norfaziela.

Whatsapp ‘ SAKIT TUMIT ‘ ke 0193949873. Atau klik saja 019-3949873.

 

Belian Online

Klik dan ikut arahan untuk pembelian menggunakan kad kredit atau debit.


 

Carian berkaitan: sakit tumit kaki, atasi sakit tumit kaki, cara atasi sakit tumit kaki, tumit kaki lenguh dan bisa, set sihatkan tumit kaki, produk untuk sakit tumit

 

Related Post

Leave a Reply

Shares
%d bloggers like this: