9 Cara Kawal Paras Kolesterol Dengan Bahan Semulajadi

Kolestrol penyebab serangan jantung??

Ya, Individu yang mempunyai kadar kolestrol yang tinggi akan mudah terkena serangan jantung. Jangan pandang mudah perkara ini yang akan membawa kematian. Ianya terjadi jika paras LDL dalam tubuh melebihi paras HDL.

Apa itu LDL dan HDL?

Low Density Lipoproteins (LDL) atau kolesterol buruk kerana mempunyai kecenderongan untuk melekat di dinding arteri.Ini menyebabkan pembentukan bahan tebal dan keras dipanggil plak kolesterol. Menurunkan paras kolesterol LDL akan mengurangkan risiko daripada penyakit jantung.

High density lipoproteins (HDL) atau kolesterol baik kerana ia menjalankan fungsi mengeluarkan kolesterol dari pembuluh darah dan membawanya kembali ke hati. HDL juga membantu dalam mencegah pembentukan plak kolesterol dalam pembuluh darah.

Entri kali ini adalah untuk mendedahkan anda kepada 9 bahan semualajadi untuk diamalkan dalam pemakanan supaya kolesterol LDL anda dalam paras yang baik.

Cara Kawal Paras Kolesterol

1. Kacang Soya

Kacang Soya mengandungi 48 peratus protein, lesitin, vitamin dan zat galian
yang mampu menghindari penyakit jantung dan kencing manis.

Ianya mengandungi kalsium dan mineral yang dapat membantu memecahkan lemak sambil menyusutkan kadar lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL).

 2. Kuaci

Kuaci adalah snek ringan yang selalu dimakan ketika santai. Anda kena tahu bahawa kuaci kaya dengan kandungan zat besi. Bukan biasa-biasa kuaci ini.

Anda disarankan untuk mengamalkan makan kuaci jenis tawar seperti biji labu atau bunga matahari untuk menamba zat besi kerana ianya membantu mengurangkan paras kolesterol.

3. Buah-buahan kering

Kalau ada saudara atau rakan ke tanah suci, pasti anda akan dapat ole-ole buah kering seperti buah zaitun, kimsis, kurma dan lain-lain.

Buah-buahan kering kaya dengan serat dan kandungan flavanoid dimana ia mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

4. Epal

Pernah dengar pepatah english ini tak? An apple a day keep a doctor away?

Ya, betul itu. Anda disarankan untuk makan sebiji epal atau jusnya setiap hari. Ia membantu mengurangkan kolesterol dalam badan.

Ada juga orang kata kalau makan makanan segera, lepas itu makan lah buah epal atau jus epal untuk mengimbangi kandungan zat dan mencegah pembentukan lemak. Wallahualam.

5. Ikan

Ikan mengandungi sumber asid omega-3 dimana ia membantu untuk lindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolesterol LDL.

Amalkan pemakanan ikan seperti ikan stim, ikan bakar dll. Jangan amalkan makan ikan goring pula kerana minyak yang banyak digunakan untuk menggoreng akan menaikkan paras kolesterol anda.

6. Kacang tanah

Kacang tanah panggang mengandungi lemak sihat dan kaya vitamin E. Vitamin E membantu  menghalang radikal bebas daripada merosakkan kandungan HDL dan dapat mengelak daripada serangan jantung.

7. Buah Mangga

Sekarang banyak dessert dipasaran menggunakan buah mangga. Bukan saja rasanya yang sedap dan manis, buah mangga juga kaya dengan khasiat vitamin C dimana ianya sangat membantu untuk mencegah LDL dalam badan.

9. Jambu batu

Anda juga disarankan untuk mengamalkan makan jambu batu sebanyak 400 gram selama empat minggu berturut-turut.

Jambu batu dipercayai dapat menurunkan paras kolesterol sebanyak 18.8%. Ianya bukan saja membantu menurunkan kolestrol malah baik untuk penghadaman. Cubalah.

 

Kolesterol tinggi dapat juga diatasi dengan pengambilan supplement yang baik dan berkesan. Untuk pertanyaan mengenai supplement yang dapat membantu anda mengawal paras kolesterol dan mengurangkan risiko penyakit jantung, Whatsapp saya di 0193949873 untuk keterangan lanjut.

 

Carian berkaitan: kawal paras kolesterol, cara kawal paras kolesterol dengan selamat, kurangkan kolesterol, tips kawal kolesterol dengan bahan semulajadi

 

Leave a Reply

Shares
%d bloggers like this: