petua hilangkan jeragat degil

7 Petua Atasi Jeragat Yang Dimodenkan

Puan mungkin cari petua atasi jeragat untuk cuba- cuba cara murah hilangkan jeragat. Mungkin juga puan dah nak putus asa sebab produk yang puan guna tak menjadi.

Ada banyak petua jeragat tradisional yang puan boleh Google. Daun pokok itu dan ini. Jadi tak perlu la saya tambah lagi.

Tetapi dengan kemajuan sains sekarang, saya nak kongsi petua hilangkan jeragat yang sudah dimodenkan.

Sebelumtu tonton video klip ini…

 

1.Masker Semulajadi

petua hilangkan jeragat degil

Ada banyak jenis masker yang dijual. Petua  moden ini mencadangkan anda pilih masker dari jenis yang semulajadi. Bebas dari bahan kimia yang bahaya.

Puan boleh buat masker menggunakan soft gel Vitamin E semulajadi. Picitkan 1 soft gel Vitamin E dan lumurkan ke muka.

Vitamin E sangat berkesan untuk atasi masalah jeragat. Vitamin E akan bantu kulit lawan punca jeragat iaitu sinaran UV A dan B.

Selain itu, vitamin akan penghasilan sel baru yang lebih sihat. Sekali gus mencerahkan kulit jeragat.

2. Pencuci Muka

petua hilangkan jeragat

Petua hilangkan jeragat moden yang kedua ialah dengan mencuci muka. Pilih pencuci muka jenis Gentle Deep. Krim pencuci muka ini biasanya sangat halus.

Ia dapat mencuci jauh hingga ke liang roma. Ada di antara pencuci muka jenis ini yang mengandungi vitamin C.

Puan jangan pilih pencuci yang terlalu kuat sampai kulit jadi sangat kering. Kulit kering sangat tak baik untuk jeragat.

3. Minum Minyak Borage

petua atasi jeragat

Borage ialah sejenis pokok herba. Di Malaysia, minyak borage boleh didapati dalam bentuk softgel dari pelbagai suplemen berjenama seperti GLA Complex dari Shaklee.

Minyak borage dikira sebagai petua moden kerana ia membantu menstabilkan hormon. Hormon yang tidak stabil sangat mengganggu kesihatan kulit. Kulit yang tidak sihat akan mudah membentuk jeragat.

4. Ambil Vitamin A

petua jeragat degil

Vitamin A ialah memiliki sifat antioksidan yang sangat tinggi. Kesannya, ia menghalang jeragat dan warna kulit dari menjadi pudar. Vitamin A sangat baik untuk mengatasi masalah kulit seperti jeragat. [Sumber dari Search Home Remedy]

5. Amalkan Vitamin C

petua hilangkan jeragat

Ini petua jeragat yang tidak boleh puan tinggal. Kesan vitamin C sangat besar untuk atasi jeragat. Tubuh yang kurang vitamin C akan miliki kulit yang lemah.

Penghidap jeragat biasanya bermula dari umur awal 30 an. Pada umur ini juga tubuh semakin kurang hasilkan kolagen. Jadi, vitamin C ialah sejenis vitamin yang akan membantu tubuh menaikkan kadar penghasilan kolagen secara semulajadi.

Cuba pilih vitamin C yang ada teknologi Sustained Released. Ia akan buatkan tubuh menyerap lebih banyak vitamin C berbanding jenis lain yang tidak ada teknologi ini.

[Baca : Mini Pack Jeragat ]

6. Guna Sunblock Dalaman

petua jeragat

Ramai yang tak tahu bahawa vitamin E dan C boleh berfungsi sebagai sunblock dari dalam. Dengan mengamalkan petua moden ni, kulit akan mampu meneutralkan kesan sinaran UV A dan B dari matahari.

Jangan lupa bahawa sunburn ialah antara punca utama jeragat selain hormon dan parut.

7. Ambil Vitamin E

petua atasi jeragat
Credit: Livestrong.com

Selain dari buat masker, vitamin E juga sangat bagus kesannya bila ditelan. Selain menegangkan kulit, vitamin E juga mencerahkan kulit jeragat. Antioksidannya yang tinggi akan mengurangkan kulit merah akibat sunburn.

Vitamin E juga digunakan secara aktif oleh pakar kulit untuk merawat jeragat.

[Baca Premium Pack Jeragat ]

-Wallahualam-

Related Post

Leave a Reply

Shares
%d bloggers like this: