cara mula bnisnes part time

7 Kelebihan Wanita Berkerja Dari Rumah Untuk Yang Terfikir Nak Resign

Cuba bayangkan hari- hari indah tanpa perlu  kerja. Tanpa perlu kena kejar KPI dan tanpa perlu kena leter dengan bos.

bisnes part time dari rumah

Wah ! Best giler kan.

Jadi, kalau nak mula bekerja dari rumah kena la ada bisnes.  Puan boleh mula dengan pilih bisnes part time. Nak pilih bisnes part time mesti tahu cara-caranya. Cik puan boleh klik kat sini ” 5 Cara Pilih Bisnes Part Time“.

Kalau boleh pilih bisnes yang bolehkan cik puan berkerja dari rumah tanpa modal.

Ok jom tengok apa kelebihan berkerja dari rumah.

1) Tak Rasa Pelik Dari Orang

Kat Malaysia ni ramai lagi mertua atau keluarga yang rasa isteri mesti kena kerja. Sebab dah jadi trend 2-2 orang kerja. Kalau tak kerja dok rumah je, dorang nampak pelik. Kononya dok rumah goyang kaki. Lagi baik bayar pengasuh untuk jadi 2-3 orang anak dan anda pergi kerja. Padalah tambah tolak upah mengasuh, kos minyak, makan semua sama je dengan dok rumah.

Jadi, ni lah kelebihan kerja dari rumah. Orang kerja di ofis, kita pun kerja di rumah. Sama- sama dapat duit. Bila ade event keluarga, orang tanya ” Kerja apa ?” . Kita pun jawab ” Bisnes kat rumah” Wah ! Anda tahu tak betapa ramainya perempuan yang jeles dengan kawan-kawan dia yang bisnes dari rumah.

2) Beraktiviti Dengan Anak-Anak

cara pilih bisnes dari rumah

Kita selalu fikir nak buat macam-macam aktiviti dengan anak. Nak buat biskut sama-sama, nak pergi shopping baju dengan dorang. Tapi bila balik kerja, badan dah letih. Jadi, terpaksa simpan angan- angan tu. Tapi, bila puan berkerja dari rumah, puan boleh susun masa untuk buat aktiviti tu. Sebab, masa dengan anak-anak kita dah tak boleh undur balik. Masa kecil mereka ni comel sangat dan penuh dengan gelagat.  Kita tak boleh lepas saat-saat kita enjoy gelagat dorang.

3) Masa Seimbang

Ramai yang laungkan life balance pada kerja dan famili. Hakikatnya, kerja pon dah 8-9 jam. Itu belum kira overtime lagi. Pukul 10 dah tidur. Campur tolak, masa dengan anak-anak 1-2 jam je. Itu belum kira betul-betul Quality Time. Mungkin setengah jam je sehari. So, where’s the balance ?

Sama dengan ibu yang dok di rumah tapi tak berkerja. Masa kita terlalu banyak fokus pada anak-anak. Jadi letih sebab kita tak ada ‘kerja’ lain yang kita buat.  Tapi, bila ada bisnes yang kita kena bahagikan masa, rasa hidup ni lebih enjoy. Bila buat bisnes, dapat duit. Rasa puas sangat.

4) Kurangkan Stres Duit

Ramai suami isteri yang gaduh bila sampai hujung bulan. Tak kurang juga yang gaduh lepas 2-3 hari dapat gaji. Eh! kenapa pulak ? Sebabnya, lepas bayar semua bil dan pinjaman, duit tinggal ciput. Terpaksa kensel trip bercuti dan bershopping. Mula lah stress.

Tapi bila puan bisnes dari rumah, puan ada duit lebih untuk buat semua benda tu. Boleh shopping atau pergi jalan-jalan cari makan. Terubat sikit keletihan suami. Bila kurang stres jadi kurangla gaduh. Memangla duit bukan segala-galanya tapi nak buat banyak benda perlukan duit.

5) Untuk Diri Sendiri

cara mula bnisnes part time

Kita isteri ada kemahuan nak bershopping atau beli something untuk diri sendiri. Sebab bila dapat shopping kita boleh hilangkan stres. Itulah yang pelik pasal perempuan. Jadi bila kita dok rumah an tak buat duit, rasa rendah diri nak minta dengan suami. Suami mestilah utamakan nak bayar bil.

Bila buat bisnes dari rumah, kita adala baget sendiri nak beli itu ini. Tak payah nak minta duit suami. Cuma perlu minta izin je. Tak la sesusah minta duit kan 🙂

6) Kenal Banyak Kawan

Duduk di rumah tak semestnya tak boleh berkawan. Jangan had kan berkawan dengan jiran je. Bila kita berniaga, kita akan kenal ramai kawan baru. Boleh bertukar pendapat dan berhubung. Setiap orang kan unik. Bila berkawan kita rasala hidup ni lebih HIDUP. Takla rutin harian kena jaga anak dan kemas rumah je.

7) Pride

Saya tak maksudkan bangga diri. Tapi, harga diri. Ramai je isteri yang tak berkerja rasa rendah diri bila orang tanya “tak kerja ker”. Yang paling suka tanya biasanya mak mertua la. Sampai ada yang terpaksa auta cakap masih kerja walaupun dah berhenti sebab nak jaga anak.

Itulah realiti. Jadi, kita ada pilihan untuk duduk rumah dan jaga anak sahaja atau kita buat semua tu termasuk kita berkerja daru rumah.

-Wallahualam-

Related Post

Leave a Reply

Shares
%d bloggers like this: