6 Cara Atasi Bisul Menggunakan Produk ‘Natural’ Yang Sangat Berkesan

Cara Atasi Bisul

Bisul adalah jangkitan yang bukan asing lagi. Kalau yang dah pernah kena jangkitan bisul ni tahu la betapa azabnya rasa. Serba serbi tak selesa.

Ada yang kena di bahagian muka, ingatkan jerawat tapi besarnya. Bila rasa macam ada nanah baru tahu bisul rupanya. Ada orang akan kata, kat muka okay lagi, kalau kat celah peha ke, punggung ke lagi la siksa. Nak jalan, duduk pun susah. Sabar jela kan?

Macam mana cara yang murah dan berkesan untuk atasi bisul? Sebab malas nak pergi jumpa doktor. Takpe, kalau bisul yang tak serius, anda boleh cuba bahan2 natural seperti dibawah. InsyaAllah, efektif dan mudah. Selamat mencuba!

 

1. Kapur

Kapur sebagai ejen untuk atasi bisul menggunakan kapur sangat common di kalangan masyarakat kita. Petua yang sering digunakan oleh nenek2 dan ibu2 dirumah. Ambil sedikit kapur makan dan sapukan dibahagian bisul. Sapukan selalu sebaiknya selepas mandi. InsyaAllah akan beransur pulih.

 

2. Beras dan Kunyit

Bahan ini juga sangat mudah nak jumpa didapur rumah. Rendam seganggam beras dengan 2 ketul kunyit hidup (besar ibu jari) bersama air sejuk. Lepas tu, tumbuk sehingga lumat dan sapukan dibahagian bisul. Lebihan campuran diatas boleh simpan di peti sejuk untuk digunakan semula.

 

3. Daun Sirih

Daun sirih juga dikatakan berkesan untuk atasi bisul dibahagian badan. Rebus 10 helai daun sirih selama 20 minit / sehingga daun sirih bertukar warna gelap sikit. Tunggu sehingga air rebusan suam dan basuhkan dibahagian bisul. Mudah kan? Malah effektif dan tiada kesan sampingan.

 

Kalau tak nak rebus daun sirih pun boleh. Hanya perlu tumbuk daun sirih yang sudah dibersihkan sehingga lumat dan sapukan dibahagian bisul. Biarkan sehingga kering. Simple kan?

 

4. Lidah buaya dan kullit buah delima

Lidah buaya sebagai home remedies yang sangat popular dikalangan pengamal kecantikan. Ianya kaya dengan vitamin E sangat membantu untuk mengubati masalah bisul. Bersihkan lidah buaya, kupas dan kikis isi lidah buaya. Lepas tu, parut kulit buah delima dan campurkan bersama isi lidah buaya tadi. Sapukan dibahagian bisul.

 

5. Bawang putih

Selain bahan natural diatas, bawang putih juga dapat membantu menghilangkan bisul. Caranya mudah juga, hiris beberapa biji bawang putih dan lekapkan bersama tuala kecil yang dibilas dengan air suam dibahagian bisul. Biarkan lebih kurang 1/2 jam.

Anda mungkin akan berasa pedih dan tak selesa dengan bau bawang putih itu. Takpe sekejap je sebab rasa pedih tu adalah tindak balas untuk mengecutkan bisul.

6. Uncang teh

Rendam satu uncang teh di dalam air panas selama 5 minit. Angkat uncang teh tersebut dan lekapkan pada bahagian yang terkena bisul sehingga uncang teh tersebut sejuk. Kalau malas nak pegang uncang teh itu, lekat kan je dengan plaster atau ikat dengan bandage. Ulang beberapa kali sehingga bisul kecut dan hilang.

Bila dah sembuh dari jangkitan bisul tu, anda juga kena amalkan tabiat seperti dibawah supaya dapat mencegah jangkitan bisul dari kembali :-

  • Jaga kebersihan diri;
  • Pastikan kulit sentiasa bersih;
  • Basuh tangan sebelum menyentuh muka;
  • Jangan berkongsi tuala mandi atau pakaian.

Kalau rasa macam leceh je nak buat ramuan dari bahan natural macam kat atas, tapi nak ubati bisul dengan pantas dan berkesan?

Whatsapp je 019-3949873 untuk ketahui produk yang selamat dan berkesan untuk atasi bisul.

 

Carian berkaitan: atasi bisul dengan cepat, atasi bisul dengan produk natural, cara murah atasi bisul, cara mudah atasi bisul, set bisul, cara atasi bisul, cara hilangkan bisul

Leave a Reply

Shares
%d bloggers like this: