Konsultansi segera sila hubungi

cara bisnes dirumah

5 Tips Berjaya Bisnes Di Rumah Supaya Anda Tak Kelaut

Saya nak kongsi sikit tips bina bisnes berjaya walaupun duduk di rumah.

Alhamdulillah, dah masuk 5 tahun buat bisnes kat rumah. Mula dengan tak tahu apa- apa. Dan sekarang saya boleh bangga dengan income yang saya dapat. Lagi suka pulak, bila suami pun ikut kerja di rumah.

Di Malaysia, buat bisnes dari rumah baru nak popular dalam 2-3 tahun ni. Mungkin sebab dah banyak cikgu-cikgu bisnes online yang buat kelas.

Ikut pengalaman saya, kalau anda ikut tips-tips bisnes di rumah ni, setakat income 4-5 angka insyaAllah boleh dapat dengan senang.

1. Masuk Kelas

bisnes online shaklee
Luangkan masa untuk ikuti kurus teknik dan motivasi bisnes.

 

Ni bukannya kelas diploma atau sijil. Maksud saya kelas teknik bisnes. Buka jer Facebook, ada macam- macam iklan bengkel atau kelas bisnes.

Pilih yang murah dulu contohnya yang RM 50. Saya cadang kalau boleh bawak suami sekali. Biar dua-dua faham jadi senang la kerja. Kalau suami tak tahu betapa senangnye nak mula bisnes, susahla sikit dia nak support.

Kenapa wajib ambik kursus ?

Supaya kita tahu cara nak bisnes dari rumah. Tahu cara nak jumpa pelanggan walaupun dari rumah. Tahu cara nak buat sales dari rumah dan macam-macam ilmu lagi.

2. SOHO

cara bisnes dirumah
Ni SOHO saya. Tempat saya bekerja dirumah.

 

Maksudnya Small Office House Office. Buat satu tempat khas untuk anda bekerja. Semua buku, laptop letak kat situ. Macam stesen kita bekerja la. Tempat kita fokus.

3. Urus Masa Sebaiknya

Dengan anak-anak dan kerja rumah, nak bisnes lagi. Masa memang padat.

Jadi mesti buat jadual. Nak bangun pukul berapa, nak bisnes pukul berapa. Masa tak perlu banyak tapi kualiti.

4. Bisnes-bisnes Jugak Tapi….

Walaupun sibuk bisnes, jangan sekali-kali abaikan anak, rumah atau suami. Bisnes sepatutnya buat anda lebih gembira. Bukan tertekan gaduh dengan suami. Tak buat itu dan ini sebab sibuk bisnes. Itu dah salah. Anda dah gagal urus masa dengan betul.

5. Elak Hangat Tahi Ayam

bisnes online shaklee
Selfi masa kelas Teknik Penulisan di Bangi.

 

Jangan awal-awal je semangat. Kalau betul-betul nak bina nama dalam bisnes, mesti istiqamah.

Semangat naik turun memang perkara biasa

Cuma masa rasa down tu kena ingat balik lah apa matlamat. Kalau buat tak buat macamana nak besarkan bisnes cepat. Sekejap orang ingat kita, sekejap orang lupa. Bila lupa, dorang tak beli la.

Pesan Saya

Dah terbukti pun dah ramai peniaga dari rumah yang boleh dapat 5-6 angka sebulan. Jadi, apa sebab kita tak boleh ? Kena yakin, dengan ilmu dan buat insyaAllah Allah tak akan sia-siakan usaha kita.

Saya bagitahu macamtu sebab ramai yang fikir tak boleh, tak boleh, tak boleh. Kalah sebelum berjuang. Apa yang kita fikir akan bagi kesan pada keadaan sekeliling kita.

Saya nak story kisah terbaru saya…

Minggu lepas saya dah set yang saya nak cari ejen Shaklee yang dah pernah berniaga. Tak kisahlah meniaga baju ke, kek ke, tudung ke. Sebab dorang ni dah ada asas bisnes. Jadi saya bayang dah yang orang akan join program Small Business Coaching saya.

Saya fikir dan saya buat tindakan.

Saya buat mini poster, post FB dan artikal di blog (klik sini). Jadi, bila kita usaha Allah pasti balas. Alhamdulillah Allah hantar mereka-mereka yang saya nak.

Jadi, tolong buat dan sangka baik dengan perancangan Allah. InsyaAllah Allah tidak akan kecewakan hamba Nya.

Wallahualam

 

 

Related Post

Comment 1

Leave a Reply

Shares
%d bloggers like this: