5 Cara Buang Angin Dalam Badan Dengan Cepat Dan Berkesan

Masalah angin berlebihan didalam badan akan mendedahkan kita dengan situasi seperti erut senak atau kembung, badan rasa sakit, tidak selesa dan lesu.

Pelbagai punca angin berlebihan didalam badan ini, namun punca yang paling umum adalah kerana tertelan kuantiti udara yang berlebihan. Tertelan udara berlebihan cenderung terjadi pada mereka yang mengalami stress.

Selain itu, masalah ini juga boleh disumbangkan oleh proses penghancuran makanan oleh bakteria di dalam usus besar yang tidak berlaku seperti sepatutnya dimana menyebabkan sistem ketidakhadaman.

Ikuti cara-cara dibawah untuk bantu anda membuang angin dibadan dengan delamat dan berkesan. Selamat mencuba!

Photo Credit: Wanista.com

5 Cara Buang Angin Dalam Badan

1. Halia

Halia adalah bahan yang sangat popular digunakan dalam perubatan tradisional termasuk buang angin yang berlebihan dalam badan. Jika anda mengalami masalah angin dalam badan, halia adalah ejen terbaik untuk menyingkirkannya.

Halia sangat mudah untuk didapati biarpun dalam bentuk serbuk ataupun basah. Campurkan halia dalam minuman anda seperti teh, limau suam. Banyakkna makan hidangan yang menggunakan banyak halia seperti ikan stim halia dan lain-lain mengikut kreativiti anda.

2. Bawang Putih

Selain halia, bawang putih juga membantu untuk mengurangkan angin berlebihan dalam badan. Makan 3 ulas bawang putih yang telah dilayur atas api dapat membantu anda mengeluarkan angin dengan cepat dan berkesan.

Kalau tak lalu nak makan bawang putih macam itu je, anda boleh cuba ini. Layur2 ulas bawnag putih dan campurkan bersama 3 sudu makan minyak masak. Sapu atau urut di kawasan sakit kerana angin. InsyaAllah membantu.

3. Air Rebusan Daun Betik

Air rebusan daun betik juga tidak asing dalam perubatan tradisional. Bukan saja terkenal untuk merawat penyakit denggi dan mengawal kencing manis, malah membantu menyingkirkan angin berlebihan juga.

Caranya adalah dengan merebus 4 hingga 5 helai daun betik dengan lebih kurang 1 liter air. Minum air rebusan tadi dalam keadaan suam. Abaikan rasanya yang pahit kerana anda akan dapat rasakan badan lebih ringan dan tiada angin.

4. Vitamin C

Vitamin C juga adalah nutrisi yang membantu membuang angin dalam badan. Ini kerana Vitamin C membantu meningakatkan daya tahan dan imunisasi badan anda. Banyak supplement Vitamin C yang dijual dipasaran. Saya cadangkan produk supplement daripada Shaklee kerana ia adalah pengeluar supplement yang sangat laris dan berkesan dipasaran.

Hubungi kami untuk mengetahui lebih lanjut mengenai supplement-supplement yang dapat bantu anda atasi masalah angin dalam badan.

5. Bekam

Bekam adalah cara tradisional yang popular dikalangan orang melayu untuk buang angin berlebihan dalam badan.

Teknik bekam dilakukan dalam beberapa cara. Salah satu cara adalah dengan alat khas yang menghisap udara supaya menarik bahagian kulit anda yang dipercayai untuk menarik angin dalam tubuh melalui liang-liang kulit badan. Cara lain adalah menggunakan kaca untuk mengurangkan tekanan udara dalam kaca supaya bahagian kulit akan tertarik.

Untuk mengeluarkan darah dan angin, ia dilakukan dengan dua cara. Cara pertama ialah dengan menindik bahagian tubuh yang dibekam dengan jarum (akupuntur) dan cara kedua yang lebih umum dengan hanya berbekam sahaja.

Jika anda sering mengalami masalah angun berlebihan dalam badan, nak cara yang lebih berkesan untuk atasi masalah ini? Whatsapp ‘angin’ ke 0193949873 untuk keterangan lanjut.

 

Carian berkaitan: cara atasi angin dalam badan, petua buang angin, tips atasi angin berlebihan, buang angin dengan selamat

Related Post

Leave a Reply

Shares
%d bloggers like this: