5 Cara Atasi Ulser Mulut Dengan Cepat Dan Selamat

Perkara yang kerap terjadi sangat menjengkelkan kita adalah apabila mengalami ulser mulut. Memang rasa tak selesa nak makan dan minum, bercakap pun susah.

Ulser mulut terjadi apabila terdapat luka yang merosakkan keseluruhan permukaan selaput di dalam mulut.

Kanak-kanak adalah golongan yang selalu mengalami masalah ulser mulut. Jadi, sebagai ibu-bapa kita persiapkan diri dengan cara-cara berkesan untuk atasi masalah ini dengan cepat dan selamat.

Namun, orang dewasa juga selalu alami ulser mulut jika mereka adalah perokok tegar atau gemar mengunyah sirih.

Ikuti entri dibawah untuk atasi masalah ulser mulut yang menjengkelkan itu.

1. Hidrasi

Salah satu punca kita sering alami ulser mulut adalah kerana badan tidak mendapat kandungan air yang mencukupi. Jadi, hidrasi sangat penting untuk atasi masalah ulser mulut.

Anda disarankan untuk minum sekurang-kurangnya 8 gelas air kosong untuk kekal hidrasi. Jika badan mendapat kandungan air yang mencukupi, ulser mulut akan cepat pulih dan tidak berulang lagi.

Minumlah air sebanyak yang diperlukan badan untuk kekal sihat dan bebas dari masalah ulser mulut.

2. Garam

Garam adalah petua tradisional yang sangat popular dikalangan kita. Masih ingat lagi kalau mengadu pada ibu tentang “mata ikan”, mesti jawapannya kumur air garam.

Ya betul, garam adalah ejen semulajadi untuk menghapuskan bakteria dalam mulut. Doktor juga menyarankan kumur air garam untuk kelegaan sementara bagi pesakit gigi / mulut.

Anda boleh amalkan berkumur dengan air garam selama seminit dan buang air kumuhan itu. Atau anda boleh letak terus secubit garam ditempat ulser itu.

Ingat, kaedah mujarab ini akan membuatkan tempat ulser itu pedih. Tapi, InsyaAllah berkesan untuk redakan ulser di mulut.

3.  Asam Keping

Selain garam, asam keping juga turut dijadikan sebagai home remedies untuk atasi masalah ulser mulut. Potong asam keping mengikut saiz yang bersesuaian. Kemudian tampal ditempat ulser tersebut selama 15 minit. Ulang sebanyak 3 atau 4 kali sehari untuk kesan pantas.

4. Kiub Ais

Kiub ais juga berkesan untuk melegakan bengkak dibahagian ulser mulut. Namun kaedah ini tidak digalakkan bagi mereka yang mempunyai masalah kesihatan seperti batuk atau selesema. Letak kiub ais dibahagian ulser sehingga ais cair.

Ulang selalu sehingga bengkak itu surut.

5. Gel Oral

Ini adalah cara yang paling mudah dan popular dikalangan moden. Sapukan gel oral dengan kuantiti yang diperlukan dibahagian ulser. Gel oral mudah didapati di farmasi.

Antara yang popular adalah Bonjela atau Oral Aid. Namun, gel ini juga ada efek pedih. Anda boleh tanya pada kaunter farmasi untuk gel oral yang kurang pedih dan sesuai untuk kanak-kanak.

 

Masalah ulser akan berulang pada mereka yang sering merokok atau sering mengambil alkohol. Jadi anda disarankan untuk meninggalkan tabiat ini jika sering menhgadapi masalah ulser mulut. Jangan ambil mudah kerana ulser mulut jika sering terjadi akan menyebabkan kanser mulut.

Ulser mulut akan kurang terjadi pada badan yang cukup hidrasi dan nutrisi. Mereka yang mengamalkan pengambilan vitamin C dan akan dapat elakkan masalah ulser mulut.

Jadi apa tunggu lagi. Whatsapp saya di 0193949873 untuk mendapatkan khasiat vitamin C dan E yang berkesan untuk membekalkan nutrisi yang diperlukan oleh badan anda seterusnya bantu cegah anda dari masalah ulser mulut.

Hubungi saya segera!

 

Carian berkaitan: cara atasi ulser mulut, petua atasi ulser mulut dengan selamat, produk berkesan atasi ulser mulut.

 

Leave a Reply

Shares
%d bloggers like this: