5 Cara Atasi Kayap Menyakitkan Secara Semulajadi

Kayap atau juga dikenali herpes zoster (atau sekadar zoster) merupakan penyakit virus yang disebabkan oleh virus varicella zoster(VZV). Seseorang yang mengalami penyakit ini akan mendapat ruam kulit yang memedihkan dengan lepuh pada satu-satu kawasan badan dan ia seolah-olah berbentuk jalur.

Saya pernah hadapi penyakit virus ini. Jujur saya katakan memang sakit dan pedih. Rasa sakit itu bukan macam bengkak atau bisul yang biasa. Bila terkena geseran pada baju, memang sangat pedih. Nak tidur malam pun susah.

Jadi hari ini saya nak kongsikan dengan anda cara-cara untuk atasi virus kayap dengan menggunakan bahan semulajadi.

Selamat membaca!

1. Daun Cili Dan Kapur Makan

Tumbuk daun lada dan campurkan sedikit kapur. Kemudian sapukan ramuan tadi dibahagian yang terkena kayap. Ulang sebanyak 2 kali sehari sehingga kayap kering.

InsyaAllah kayap akan beransur baik selepas itu.

2. Daun Delima Dan Bedak Sejuk

Cara ini adalah untuk merawat kayap jenis setompok.

Caranya adalah dengan menumbuk lumat daun delima kemudian campurkan bersama bedak sejuk (tanpa pewangi). Tampalkan pes tadi ditempat yang terkena kayap. Ulang sebanyak 2 kali sehari untuk kesan optimum. InsyaAllah anda akan lihat kesannya dalam masa 3 hari. Kayap akan kelihatan kering.

3. Pucuk Daun-Daun

Cara ini agak leceh kerana anda kena cari beberapa jenis pucuk daun.

Tumbuk halus atau kisar daun-daun berikut dan campurkan bersama bedak sejuk:-

  • Pucuk daun bunga melur
  • Pucuk daun buah delima
  • Daun setawar
  • Pucuk daun mambu

Setelah menjadi pes, sapukan pada kayap tersebut. Anda digalakkan untuk ulang sapuan sebanyak 6 kali sehari setiap hari sehingga kayap menjadi kering.

4. Garam Bukit

Caranya adalah dengan campurkan garam bukit dengan air sehingga separuh larut. Kemudian, sapu pada bahagian terkena kayap. Anda digalakkan untuk ulang sapuan sebanyak 2 kali sehari pada waktu pagi dan malam.

Disamping itu, ada juga yang mengamalkan teknik ini. Ambil 4 cubit garam bukit dan masukkan dalam segelas air, kacau sehingga larut dan minum. Dikatakan memberi kebaikan dalaman. Wallahualam.

5. Pokok Keladi Candik

Cantas sebatang pokok keladi candik dan bersihkan. Kemudian, anda keluarkan air dari batang pokok keladi itu. Sapukan air tersebut pada kawasan terkena kayap.

Anda akan lihat hasilnya pada keesokan hari. Kayap akan mongering dan anda boleh mengopek kayap tersebut.

Namun kaedah ini tak ramai yang berani praktiskan. Ianya kerana dikhuatiri kayap sebenarnya belum kering ketika mengopek. Kayap yang belum kering jika dikopek akan menyebabkan luka dan akan merebakkan jangkitan, membuat keadaan lebih teruk.

Anda digalakkan untuk membiarkan kayap kering dan jatuh sendiri daripada mengopeknya.
Selain daripada mendapatkan rawatan untuk kayap, anda juga kena jaga makan. Orang akat berpantang makan. Jangan makan makanan yang pedas dan berminyak.

Selain itu, anda digalakkan memakai pakaian yang sejuk dan nipis, elakkan diri daripada suhu panas kerana bila berpeluh, rasa gatal pada kayap akan menjadi-jadi. Ingat, jangan sesekali garu kayap itu.

Pertanyaan:

Whatsapp “Kayap” ke  0193949873 untuk keterangan lanjut mengenai supplement yang berkesan untuk membantu anda atasi masalah kayap dengan cepat dan selamat.

 

Carian berkaitan: Cara atasi kayap, petua atasi kayap secara semulajadi, set shaklee untuk kayap, akyap di muka, kayap dibadan, cara moden atasi kayap, cara tradisional atasi kayap

Leave a Reply

Shares
%d bloggers like this: