5 Cara Atasi Gout Dengan Cepat Dan Selamat Tanpa Ke Klinik

Gout adalah sejenis penyakit akibat berlebihan asid urik di dalam badan. Badan kita membuang bahan kumuhan asid urik melalui air kencing. Bagi penghidap gout, asid urik yang berlebihan tidak dibuang dan berkumpul di dalam sendi. Penyakitgout sering dialami oleh kaum lelaki dalam lingkungan usia antara 30 hingga 60 tahun.

Gout selalu menyerang ibu kaki dimana ibu jari kaki akan terasa merah, bengkak, panas dan tersangat sakit. Namun, gout juga boleh terjadi dibahagian sendi, lutut, jari dan lain-lain.

Jangan risau, penyakit gout dapat diatasi dengan cepat dan selamat tanpa perlu ke klinik. Ikuti entri dibawah untuk info lebih lanjut.

Cara Atasi Gout Dengan Cepat Dan Selamat

 1. Cuka Epal cider

Cuka epal cider dapat membantu merawat gout dan artritis. Kandungan asid dalam cuka epal cider membantu untuk legakan kesakitan akut. Anda juga boleh menambah madu untuk meningkatkan tindak balas anti-radang badan.

Campurkan satu sudu teh cuka epal cider yang tidak ditapis ke dalam segelas air kosong. Kemudian, minum dua hingga tiga kali setiap hari.

2. Halia

Khasiat halia  sebagai ejen anti-radang membantu untuk kesakitan dan keradangan. Banyak cara dengan menggunakan halia untuk merawat gout. Antaranya adalah dengan menambah satu setengah sudu teh halia untuk satu cawan air mendidih dan kacau. Minum sekurang-kurangnya sekali sehari.

Satu lagi cara adalah dengan membuat pes halia dengan sedikit air. Sapukan pes ini di kawasan yang sakit. Biarkan selama kira-kira setengah jam. Buat sekali setiap hari sehingga sakit beransur hilang.

3. Baking Soda

Baking soda membantu untuk mengurangkan jumlah asid urik dalam badan justerus memberi anda kelegaan daripada kesakitan gout.

Caranya adalah dengan mencampurkan satu setengah sudu teh baking soda dalam segelas air.

Minum semaksima 4 hari sekali berterusan selama dua minggu. Bagi individu yang berusia 60 tahun ke atas, anda tidak boleh mengambil lebih daripada 3 kali dalam satu hari.

Sila abaikan petua ini jika anda mengalami tekanan darah tinggi.

4. Jus lemon

Untuk melegakan gout, adalah penting bagi badan untuk mendapat sumber alkali bagi menuetralkan asid urik yang berlebihan dalam aliran darah.

Campurkan jus 1 biji lemon dengan satu setengah sudu teh baking soda. Biarkan selama beberapa saat sehingga bunyi mendesis berhenti, dan kemudian campurkan dalam segelas air. Minum dengan segera.

Selain itu, anda boleh juga amalkan segelas air dengan perahan lemon dan minum tiga kali sehari. 

5. Rendam Dengan Air sejuk

Merendam bahagian yang sakit ke dalam air sejuk akan mengurangkan bengkak dan kesakitan. Apabila anda mempunyai gout, jangan gunakan ais secara langsung pada kulit kerana boleh merosakkan kulit dan membuat keadaan anda lebih teruk.

Caranya adalah dengan merendam bahagian gout di dalam air sejuk selama 10 hingga 15 minit. Ulangi proses ini beberapa kali sehari.

Selain itu, anda juga boleh menggunakan pek ais selama kira-kira 15 minit, tetapi balut dengan tuala sebelum meletakkannya di bahagian yang sakit. Lakukan ini dua kali sehari.

Elakkan penggunaan pek ais secara berlebihan kerana ia boleh membawa kepada penghabluran asid urik.

Selamat mencuba ya!

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai produk supplement yang sangat-sangat membantu mengatasi masalah penyakit gout, sila whatsapp ‘gout’ ke 0193949873.

Saya akan bantu anda dengan produk yang terbaik dari ladang untuk atasi masalah gout yang menyeksakan ini.

 

Carian berkaitan: cara atasi penyakit gout, tips atasi penyakit gout, atasi penyakit gout dengan selamat dan berkesan, atasi gout tanpa perlu ke klinik

Leave a Reply

Shares
%d bloggers like this: