4 Cara Untuk Sembuhkan Luka Kemalangan Dengan Cepat

 

4 Cara Sembuhkan Luka Kemalangan

 

Anda baru  mengalami kemalangan? Atau orang disekeliling baru je mengalami kemalangan?

Berat mata memandang, rasa macam nak tolong kan? Jom bantu pesakit kemalangan sembuhkan luka kemalangan dengan cepat mengikut 4 cara dibawah.

 

1. Hindari Ubat Kuning

Ramai yang menyangka penggunaan ubat kuning adalah wajib untuk sembuhkan luka kemalangan. Namun, jika anda perasan doktor sekarang juga tak bekalkan ubat kuning untuk pesakit yang mengalami luka kemalangan.

Ini kerana ubat kuning dipercayai melambatkan proses penyembuhan luka. Ubat kuning juga akan meninggalkan kesan kotor pada luka. Nanti parut luka akan nampak lagi ketara.

 

2. Dressing Ikut Jadual

Sekiranya anda ingin luka kemalangan sembuh dengan lebih cepat, anda juga kena pastikan luka tersebut bebas dari kuman dan area sekitar luka juga bersih.

Doktor akan bagi jadual untuk dressing luka. Jika anda tak biasa bersihkan luka atau tak ada pembantu untuk dressing, haaa jangan pandai2 nak buat sendiri. Bukan apa takut tak bersih nanti lagi lambat luka tu nak sembuh.

Anda dinasihatkan untuk ke klinik bagi mendapatkan bantuan untuk dressing. Kan nurse-nurse lebih pakar dalam perkara ni. Sebab kat klinik, nurse akan cuci luka kita menggunakan air pencuci khusus untuk dressing seperti Saline.

Kalau nak luka kemalangan sembuh dengan cepat, jangan skip dressing. Buka apa, takut kuman merebak dibahagian luka, lepas tu bernanah pula. Aduhai, dah satu cerita pula kan.

 

3. Makan Antibiotik / Supplement

Lepas keluar hospital atau klinik, biasanya pesakit disarankan doktor untuk mendapatkan sumber protein, zink, vitamin yang mencukupi bagi menggalakan menyembuhan luka dan pertumbuhan sel2 baru.

  • Anda disarankan untuk mengambil Vitamin C yang berfungsi untuk menggalakkan penghasilan kolagen bagi membantu membentuk tisu baru pada kulit.
  • Makan juga Vitamin B kerana ianya bertindak sebagai booster untuk sembuhkan luka kemalangan dengan cepat.
  • Banyakkan pengambilan zink kerana ia sangat2 membantu untuk sembuhkan luka dengan cepat. Banyak kan memakan bayam, coklat, pati haruan, bawang putih dll kerana ianya kaya dengan sumber zink.

Bawang putih mengandungi sumber zink yang tinggi yang bertindak sebagai antibiotik untuk melawan kuman.

 

Klik sini untuk ketahui lebih lanjut mengenai supplement berkesan untuk merawat luka dengan cepat.

 

4. Ubat Sapu Untuk Keringkan Luka

Ubat sapu penting untuk keringkan luka dan cepatkan sel2 kulit bercantum. Pilih ubat sapu yang berkesan dan selamat untuk tujuan ini. Petua orang tua adalah dengan manghancurkan belerang kuning dan sapu di kawasan luka, katanya boleh cepat kering.

 

Ingin luka kemalangan kering dengan cepat? Cubalah Vivix dari Shaklee. Ianya membantu untuk menggalakkan pembaharuan sel2 kulit dan keringkan luka dengan cepat. Vivix membantu:

  • Mengahalang protein buruk (Protein Age) dari masuk ke sel2 badan;
  • Membekalkan tenaga pada sel2 yang lemah;
  • Membaiki sel2 yang rosak; dan
  • Merangsang sel untuk berkerja lebih kuat pada tubuh / kulit.

Cara untuk order? Mudah je. Whatsapp ‘VIVIX’ ke no. 0193949873 atau klik WHATSAPP 

 

Carian berkaitan: cara sembuhkan luka kemalangan, set supplement untuk sembuhkan luka, set shaklee, vivix shaklee, vitamin c shaklee, vitamin b shaklee, zink complex, luka kemalangan, luka cepat kering

Related Post

Leave a Reply

Shares
%d bloggers like this: